JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. UPPDATERAD: Japansk batterikapsling till Sverige

Japanska Toppan planerar att tillsammans med Toyo Seikan starta tillverkning i Sverige av kapsling av prismatiska battericeller för elfordon. Kunden kan rimligen inte vara någon annan än Northvolt.

Tillverkningen kommer att starta tidigast år 2026.

Projektet innebär en investering på 700 miljoner kronor (11 miljarder yen). Toyo Seikan blir majoritetsägare med 51 procent.

De två har samarbetat kring kapsling av litiumjonbatterier sedan 2011 i det gemensamma bolaget T & T Enertechno, både för elfordon och för mobiltelefoner.

Utöver tillverkning av batterikapsling kommer Toppan att ägna sig åt försäljning av detsamma.

I ett pressmeddelande påpekar Toppan att produktion nära kunden är mer transporteffektiv med tanke på klimatmålen och att det är därför de väljer att etablera sig i Sverige.

– För att kunna möta den kraftiga efterfrågan på elbilar som finns i Europa, så vill vi producera våra produkter nära den plats där efterfrågan finns, säger Toppan till Elektroniktidningen.

– Efter att ha tagit hänsyn till flera faktorer, inklusive logistiken, föll vårt val på Sverige.

I Sverige finns idag en tillverkare av litiumjonbatterier för elfordon – Northvolt i Skellefteå och Västerås. Elektroniktidningen har frågat Toppan och Northvolt om de möjligen är partners.

– Det kan vi tyvärr inte kommentera.

Den exakta orten i Sverige är ännu inte bestämd.

Avtalet ska undertecknas i augusti, företaget ska etableras i januari och tillverkningen ska kunna starta tidigast under 2026.

Toppan grundades i Tokyo redan år 1900 och levererar idag produkter inom tryck, kommunikation, säkerhet, kapsling, inredningsmaterial, elektronik och digitalisering. Gruppen har 50 000 anställda.

Toyi Seikan grundades år 1917 och har det mesta av sina verksamhet inom förpackning. Företaget har 18 000 anställda.

Bilden ovan är från Toppan och visar den kapsling som ska produceras och säljas i Sverige. Skalan framgår inte, men den ser ut att kunna sitta som en smäck på det prismatiska batteri som Northvolt just nu kämpar för att starta volymproduktion av i Skellefteå.


NOT: Artikeln uppdaterades klockan 9 den 25 juni med kommentar från Toppan. Teoretiskt finns förstås även möjligheten att Toppan inte har någon kund i Sverige, utan producerar för Norden eller Europa. Exempelvis använder BMW prismatiska celler från Samsung i sina elbilar, och Samsung har battericellstillverkning i Göd. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)