JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stryker fem meter grafenkomposit i sekunden

I Säffle finns nu Sveriges första storskaliga testbädd för rulle-till-rulle-bestrykning. Och du får använda den.

Det är Mittuniversitetet som utvecklat testbädden tillsammans med UMV Coating Systems och Mondi Dynäs. 

Testbädden bestryker grafenkompositer och ska göra det möjligt att ta steget från labbforskning till demonstration av pilotproduktion.

Tekniskt är den baserad på UMV:s existerande pilotbestrykningsanläggning i Säffle. Projektet har gjort experiment, utvecklat bestrykningsutrustning, utvärderat våtstarka papperssubstrat, modifierat bestrykningsmedia och utvecklat karakteriseringsmetoder.

Grafen kan idag produceras i stor skala och användas med biobaserade bindemedel i kompositer för exempelvis energilagringsapplikationer. 

– Vi tror att många grafeninnovationer kommer baseras på grafenkompositer  belagda på stora ytor av en mängd olika substrat, säger Nicklas Blomquist, projektledare, forskare och universitetslektor vid Mittuniversitetet.

– Men materialgeometrin och den komplexa reologin för grafen och grafenkompositer i vattendispersion gör det utmanande att bestryka dessa i en konventionell storskalig rulle-till-rulle-process med tillräcklig skikttjocklek

Testbädden kan i dagsläget bestryka grafenkompositer på papperssubstrat med upp till 600 mm bredd i hastigheter mellan 30-300 meter per minut med hög bestrykningskvalitet.

Testbädden är tillgänglig för alla. Det gäller oavsett om du är en enskild person som vill testa en idé eller ett stort etablerat företag som vill testa ett nytt koncept innan nyinvestering i stor och kostsam utrustning. 

– Vi ser detta som ett viktigt steg för att göra grafen till ett svenskt styrkeområde och stödja omställningen till ett hållbart samhälle, säger Nicklas Blomquist.

Läs mer om projektet här!

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)