JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA vill stoppa uppkopplade fordon med kinesisk och rysk hård- och mjukvara

Det amerikanska handelsdepartementet motiverar det föreslagna förbudet med att uppkopplade fordon kan skapa risker genom insamling och utnyttjande av känslig information.

Dagens bilar har kameror, mikrofoner, GPS-spårning och annan teknik som är ansluten till internet.

– Det krävs inte mycket fantasi för att förstå hur en utländsk motståndare med tillgång till denna information skulle kunna utgöra en allvarlig risk för både vår nationella säkerhet och amerikanska medborgares integritet, säger USA:s handelsminister Gina Raimondo i ett pressmeddelande.

– För att ta itu med dessa nationella säkerhetsrisker vidtar handelsdepartementet riktade, proaktiva åtgärder för att hålla Kina- och rysktillverkad teknik borta från amerikanska vägar

Förslaget är nästa steg i en process som startade i februari och där allmänheten kunde lämna synpunkter i mars.

Förslaget omfattar alla typer av uppkoppling i fordon inklusive Bluetooth-, mobil-, satellit- och Wi-Fi-moduler, samt förarstödssystem.

I förslaget rekommenderas restriktioner för import eller försäljning av uppkopplade fordon som använder hårdvara eller mjukvara för dessa funktioner samt import av komponeter som designats, utvecklats, tillverkats eller levererats av så kallade enheter med tillräcklig anknytning till Kina eller Ryssland.

Förbuden för programvara föreslås gälla för fordon med modellår 2027 och för hårdvara för modellår 2030, eller den 1 januari 2029 för fordon utan modellår.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)