JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så skyddar du dig mot falska kretsar

vinjettFalska elektroniska komponenter är en gigantisk marknad framför allt i Kina. Men nu börjar branschen försvara sig.
– Vi har skrotat falska komponenter till gans­ka många miljoner kronors värde.

Det berättar Kenneth Olsson, komponentspecialist på Saab Microwave. Han har bland annat stött på falska RAM från ”Motorola”, fpgaer från ”Xilinx” och flash från ”Intel”.

Saab är långt ifrån ensamt.

folkPreliminära siffror från USAs näringsdepartement säger att det i USA inträffade cirka 9 400 incidenter med förfalskade komponenter under 2008. 40 procent av de tillfrågade företagen hade någon gång drabbats.

En av tillverkarna har sett falska versioner av hundra av sina komponenter.
trans
Det existerar en livaktig förfalskningsindustri med hundratals aktörer i alla upptänkliga nischer – en falsk lokalavdelning av NEC existerade i flera år komplett med visitkort, distributionskedja och en portfölj på 50 produkter, flera av dem egenutvecklade och enligt uppgift av god kvalitet.

Lönsamt för fattiga
Bedrägerierna har ökat under flera år, men det är först nu som industri och myndigheter börjar sätta mekanismer för försvar på plats. Amerikanska tullen har infört rutiner och gjort beslag för miljarder dollar. 

När det gäller förfalskning av komponenter förekommer det att komponenter tillverkas från noll och falskmärks. Men det vanligaste är att man utgår från skrotade kretskort.

Komponenterna värms bort över glödande kol, sköljs i floden, sopas ihop i högar efter efter kapsel och märkning, putsas upp till nyskick, förpackas och säljs på stora öppna basarer där du på plats kan få en kapsel ommärkt till en modell med högre klockhastighet, större temperaturområde, blyfrihet, eller med bättre efterfrågan.

Komponenter kan monteras på rulle med några äkta exemp­lar längst ut och falska längre in.

Kapslarna kan vara tomma eller skadade. Eller innehålla billigare komponenter som klarar funktionstest men inte specifikationen. På det viset kan en falsk komponent förbli oupptäckt ända till dess den börjar användas skarpt. Eller kanske inte ens då. Den kanske bara ger produkten en kortare livslängd.
 SÅ SKYDDAR DU DIG
Var medveten om riskerna med mäklare
Värdera lågt pris lägre
Värdera långtidsleverans garantier högre
Skriv in hanteringen av överblivna produkter i kontrakt
Förstör ratade komponenter.
Håll register över opålitliga leverantörer
Testa ditt befintliga lager
Dela information med myndigheter och organisationer
Håll inne betalning tills ­komponenten verifierats
Planera så du inte drabbas av komponentbrist
Se över utformningen av ­bonus till komponentinköpare
Skicka personalen på de kurser som ges av bland annat Component Obsolesence Group,  ERAI och CTI.

Dyra komponenter som fpgaer är givna förfalskningsobjekt. Utgångna komponenter har bra efterfrågan. Även billiga komponenter kan löna sig att fejka i ett land där dagsinkomster mäts i dollar.

– Säljer man en komponent som kostar 100 dollar kan man i princip lägga ner ett antal veckorss arbete på att putsa upp den, säger Kenneth Olsson.

Företagen drar sig för testning dels på grund av okunskap om omfattningen av problemet. Men också för att det är en kostsam process att verkligen garantera äkthet, särskilt för en komponent som kostar bara några dollar.

Sen upptäckt kostar mer
Kvaliteten på äkta komponenter av idag är såpass hög att köparna dragit ner på ankomstkontrollen. Och komponentfel ligger långt ner på checklistan när du upptäcker att en produkt inte fungerar.

Ju senare förfalskningarna upptäcks desto kostsammare.Den som identifierar den fals­ka komponenten vid leverans har förlorat komponentpriset. Därefter höjer varje fullbordat steg i tillverkningen kostnaden för en fallerad produkt med en magnitud: kortmontering, slutmontering, distribution och slutköp.

Det pågår en kapplöpning mellan förfalskare och detektiver. Testmetoder slutar fungera – 18 distributörer i den ameri­kans­ka undersökningen hade fått falska komponenter godkända som äkta av anlitade testhus.

En vanlig rekommendation är att avslöja falska komponenter genom att pensla dem med aceton och se märkningen lösas upp. Men förfalskarna har nu lärt sig lasermärkning. Så för att vara säker måste du gå vidare och jämföra i mikroskop med en äkta komponent.

Akta dig för spotmarknaden
Och kanske räcker inte ens det, eftersom även äkta komponenter kan vara ommärkta. Då får du plocka fram röntgenapparaten, eller öppna några exemplar och jämföra innanmätet.

Eskilstuna Elektronikpartner har drabbats två gånger av falska komponenter. Båda hade köpts på spotmarknaden.

– Vi handlar sällan på spotmarknaden. Och det sker i så fall alltid med godkännande från kunden. Som kanske har ont om tid eller behöver en utgången komponent och är tvungen att ge sig ut och leta, säger vd Mikael Joki.

Internexrayt och spotmarknaden är de stora smitthärdarna, även om det överraskande ofta händer att auktoriserade distributörer återdistribuerar förfalskade komponenter de fått i retur från en kund.

De goda priserna lockar.

– Men jagar man alltför låga priser åt sina kunder är risken att man får vad man betalar för. Givetvis försöker vi pressa priser, men inte till ytterligheter säger Peter Berglund, försäljningsansvarig på Rotakorn.

– Samtidigt har vi det lite bättre förspänt i Norden. I andra länder finns ofta ingen grundlön, vilket kan göra att mäklaren tar större risker och chansar.

Också Saab Microwave undviker spotmarknaden.

– Men ibland måste vi ut. Därför har vi skapat en kontakt med ett skotskt företag som gör en fördjupad ankomstanalys med röntgen, ultraljud, visuell avsyning, acetontest, och så vidare, säger Kenneth Olsson.

Testa först, betala sen
Leon Hamiter, ordförande på konsulten Components Technology Institute (CTI) i Alabama har en sträng regel:

– En komponent som fortfarande finns i produktion ska alltid köpas från originaltillverkare eller auktoriserad leverantör. Det minskar dramatiskt risken för för förfalskningar.

Ett annat sätt att gardera sig, som troligen blir vanligt i framtiden, är att skriva in i köpeavtalet att säljaren inte får betalt förrän komponenterna verifierats. Och att köparen får skrota dem utan betalning om de är falska

– Om inte leverantören går med på det så vet vi att den har felaktiga komponenter, säger Peter Berglund.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)