Radioforskning i regionens intresse
Med radiomätteknik som vapen och studenter som gör jobbet vill Radiocentrum Gävle stötta det lokala näringslivet i allmänhet och Ericsson i synnerhet.Radiocentrum Gävle bildades år 2006 på initiativ av just Ericsson i samarbete med Högskolan i Gävle och Gävle kommun. Idag har centrat en budget på 10 miljoner konor per år varav 8 miljoner kommer från näringslivet och externa anslagsgivare som KK-stiftelsen och Tillväxtverket (fd Nutek).
– Vi sysslar med samverkan och ska skapa regional tillväxt. Medlen är forskning och utbildning. Det var därför man skapade de regionala högskolorna, inte för att få till Nobelpristagare.
Skillnaden mellan en centrumbildning och en institution är inte självklar eftersom högskolelagen kan tolkas på lite olika sätt. Men både en institution och ett centra lyder under högskolans rektor. En centrumbildning är dock en fristående ekonomisk enhet och dessutom har den en styrelse där det också finns representanter från industrin.
Ordförande i Radiocentrum Gävle är professor Jens Zander från KTH. I styrelsen finns också Peter Olanders från Ericsson.
– Det är viktigt att ha folk i styrelsen som kan bidra med råd och kontakter.
Gediget antennkunnande
Claes Beckman är själv född i Gävle även om han numera bor i Stockholm och därför får pendla till jobbet. Karriären har gått via flottans radarskola, Ericsson i Mölndal, Chalmers, Sahlgrenska sjukhuset, Allgon och KTH.
Sedan 2004 är han alltså professor i mikrovågs- och antennteknik vid högskolan i Gävle.
– All radioforskning här i Gävle startade egentligen med att Niklas Keskitalo kom hit 2002. Sedan tog det fart när han fick anslag från KK-stiftelsen 2004 och 2006 bildade vi Radiocentrum.
Idag engagerar centrat 12 högskoleanställda, tre adjungerade professorer och dessutom finns det cirka 100 studenter fördelat över de fem årskurserna på kandidat- och mastersprogrammet.
Forskningen har genererat cirka 90 akademiska papper och fem personer har doktorerat. 20 företag är knutna till Radiocentrum men volymen på verksamheten borde ändå vara den dubbla anser Claes Beckman.
– Jag åker runt på gymnasieskolorna så mycket jag hinner och berättar om utbildningen men egentligen skulle jag vilja ha en gymnasieskola här i teknikparken så att det blir naturligt att fortsätta på högskolan.
Under samma tak som Ericsson
För även om högskolan har hyfsat med studenter på mastersprogrammet är det få som kommer från närområdet. Några få är européer som kommer till Gävle på Erasmusstipendier men majoriteten är från länder utanför Europa.
Förra hösten flyttade Radiocentrum in i Ericssons hus i teknikparken, på några minuters promenadväg från högskolan. I huset, som är specialdesignat för att skärma av radiostrålning, finns en Ericssonavdelning som sysslar med testutveckling liksom ett par mindre företag.
– Genom att vi sitter i samma hus tar vi bort barriärerna som annars finns. En centrumbildning är också lättare att hitta för småföretag som annars inte vet vilken av högskolans dörrar de ska gå in genom.
Företag som är knutna till Radiocentrum Gävle Ericsson, Freescale, Infineon, Note, Rohde & Schwarz, Syntronic, FOI, Åkerströms, SSAB, Green Cargo, Agilent, Stora Enso, Pulse, Ansoft, Sony Ericsson, Anritsu, Post- och telestyrelsen, Radarbolaget, GetItSafe, Habia Cable |
Dessutom måste kostnaderna vara låga för att småföretagen ska ha råd. Radiocentrum kör därför med samma princip som de stora managementkonsulterna.
– De säljer på resultaten och vill ha nyutexaminerade med låg lön för att göra jobbet. Annars går det inte ihop sig. Vi har studenter och doktorander som jobbar entusiastiskt för relativt låg ersättning och några få dyra forskare.
Till sitt förfogande har Radiocentrum ett mycket välutrustat labb. En del av utrustningen har donerats av Ericsson, men huvudkanalen till avancerade instrument går genom nära samarbeten med instrumenttillverkare. Men hjälp av EU:s strukturfonder har man också haft möjlighet att köpa instrument från avslutade forskningsprojekt, instrument som sedan kan användas i nya projekt.
Kritiken mot att upplägget där studenter och forskare tar sig an industriproblem skulle sänka kvaliteten på de akademiska resultaten avfärdar han bestämt.
– Jag är den enda på högskolan som tycket att man ska utbilda och forska efter behov. Tittar man på de problemställningar som till exempel Radarbolaget har så är de oerhört komplexa och där finns mycket forskningsdjup.
Radarbolaget som drivs av Kjell Wallin, Ericssons tidigare utvecklingschef i Gävle, delar lokal med Radiocenter.
– Alla fyra som idag är anställda av Radarbolaget har studerat här.
Företaget har utvecklat en UWB-radar som kan se vad som händer inuti en av Sandviks ugnar som värmer upp stålämnen. Temperaturen i ugnen är 1200 grader och dessutom gör rökgaser det omöjligt att använda konventionella metoder.
Radarbolagets bredbandiga radar tittar genom väggarna och taket för att sedan skapa en tredimensionell bild i realtid av vad som händer inuti ugnen som mäter 10 gånger 15 meter. Systemet används redan i ett av Sandviks valsverk och ger en noggrannhet på 5 mm.
Står och faller med Ericsson
Radiocentrums två största projekt är dock mätmetoder för effektförstärkare till basstationer som Niklas Keskitalo drivit (se ETN 11/2007) och ett projekt kring radiostörningar i industriella miljöer.
– Effektförstärkarprojektet tar slut i början av nästa år men vi ska försöka få till en fortsättning.
Ett tredje projekt, som dock ser ut att hamna i malpåse, är forskningen kring antenner till mobiltelefoner, ett projekt som bedrivits tillsammans med Sony Ericsson.
– Idag har Sony Ericsson nästan ingen verksamhet i Stockholm längre och då ligger vi för långt bort för Lund.
Däremot finns nästan all Ericssons utveckling av radioteknik i Stockholm och dit är det bara en och en halv timmes resa.
– Man måste ha produktionen nära utvecklingen när man inte har en mogen produkt och vi försöker bidra med sourcingen av människor till fabriken.
Men vad skulle hända om Ericsson lade ner fabriken i Gävle?
– Då är risken stor att vi också lägger ned såvida vi inte lyckats med målsättningen att skapa nya företag.