JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skånska NFO varvar upp
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Till nyår kan Lundaföretaget NFO Control komma att dra igång sin försäljning av styralgoritmer för elmotorer. En miljardmarknad hägrar om något år, när de system som kunderna bygger i sin tur når sina slutkunder. Samtidigt expanderar systerbolaget NFO Drives i Svängsta.
Till nyår släpper Texas Instrument sina digitala signalprocessorer med lässkyddat programminne. Före dess vågar Ragnar Jönsson, som står bakom NFO Control, inte sälja sina algoritmer för varvtalsstyrning av asynkrona elmotorer. Han vill vara säker på att hans algoritmer inte ska kunna kopieras.

- Världen har forskat i 30 år men det behövs fortfarande en bra algoritm, och det är vad vi har, säger Ragnar Jönsson.

Själv har han jobbat med dem sedan 1978, och inom några år kan han och Texas Instruments genom sitt samarbete ha mutat in en stor del av en väntad miljardmarknad för signalprocessorer till motorstyrning.

- Om vi säljer en krets tar det ungefär ett år innan kunden kan ha sin produktion igång, säger Ragnar Jönsson.

Förra vintern åkte Ragnar Jönsson runt i Europa och berättade om konsten att varvtalsstyra asynkrona elmotorer med hjälp av digitala signalprocessorer, men nu ligger resandet på is i väntan på de kommande produkterna med lässkydd.

Samtidigt går det bra för NFO Controls viktigaste referenskund, det egna systerbolaget NFO Drives i Svängsta. NFO Drives bygger kompletta frekvensomriktare som baseras på Ragnar Jönssons teknik. I år har företaget haft målet att sälja 5 000 enheter, för nästa år är målet 15 000. Personalen kan under nästa år komma att fördubblas från dagens 15 personer.

Spar ström i elmotorer

Asynkrona elmotorer går normalt med ett fast varvtal som beror på drivströmmens frekvens. Eftersom varvtalet inte går att variera går det åt enorma mängder energi i onödan. Och att i stället styra varvtalet elektroniskt har varit svårt men blir nu allt lättare. "Naturlig fältorientering" är Ragnar Jönssons namn på sin egen metod för att göra detta utan en sensor i motorn. Det är en variant av fältorienterad styrning.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)