JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Farnell: Eget varumärke sänker kostnaden för instrumenten
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Det har funnits många globala utmaningar på senare tid inklusive störningar i leveranskedjorna och kraftiga prisuppgångar vilket gjort det svårare för test- och mätanvändare att investera i nya instrument.


Ladda ner artikeln här (länk, pdf).

Fler tekniska rapporter finns på etn.se/expert

Den rejäla prislapp som sitter på avancerade produkter hindrar inte bara många labb från att köpa ny utrustning utan kan också hindra dem från att erbjuda ett brett utbud av test- och mätfunktioner.

Det frestande alternativet till att skaffa dyr avancerad utrustning är att använda billigare produkter som oundvikligen är begränsade i sin funktionalitet och inte alltid backas upp av den typ av certifiering som uppfattas som nödvändig för ett labb. Den vanliga regeln om att spara på fel ställe kan gälla för test- och mätinstrument lika väl som något annat. Om du betalar mindre bör du inte bli förvånad över att kompromissa med kvalitet och tillförlitlighet. Produkter från välrenommerade distributörer som Farnell är ett intressant alternativ.

Till exempel använder många labb inte all den avancerade funktionalitet som dyr test- och mätutrustning kommer med och kan därför lägga pengar på en produkt som innehåller en rad avancerade funktioner som aldrig kommer att användas.

Många labb – särskilt de som har flera uppsättningar av ett instrument – vänder sig mot en billigare märkesutrustning. Som global elektronikdistributör har Farnell funnit att kunderna uppskattar denna typ av alternativ. Oavsett om de till exempel letar efter en billig digital multimeter att använda för mycket specifika teständamål, eller de arbetar i en utbildningsmiljö med högst 25 nätaggregat och 30 kalibreringsenheter i sina labb, är en dyr enhet fylld med sofistikerade funktioner helt enkelt onödig.

Det är viktigt att komma ihåg när det gäller billigare märkesutrustning från distributörer som Farnell, att det inte betyder lägre kvalitet för att det är överkomligt i pris. Naturligtvis kommer det att finnas många finesser och funktioner som inte är tillgängliga, vilka skulle funnits på de mer avancerade motsvarigheterna, men fördelen med märkesutrustning är att den kan fungera för ett brett spektrum av applikationer till ett mycket mer välsmakande pris. Alltför många laboratorier betalar för funktioner som de inte behöver och billigare märkesinstrument eliminerar detta problem.

Farnell utvecklade sitt Multicomp Pro-sortiment med denna växande marknad i åtanke. Företaget har identifierat luckor på marknaden där egna alternativ kan genereras när de behövs, alltid med kundens behov som högsta prioritet.

Naturligtvis kan kvaliteten på billiga produkter ibland vara ett bekymmer för kunderna, men det kan även deras efterlevnad av de senaste reglerna vara. Eftersom ­Farnell är ansvariga för varje produkt som de erbjuder, säkerställer företaget att alla efterlevnadskrav uppfylls och att produkterna är fullt certifierade. Testingenjörer utför fullständiga säkerhets- och funktionskontroller på varje elektrisk utrustning och producerar individuella testrapporter. Först när all dokumentation har godkänts lanseras en produkt på marknaden. Detta kan vara en lång process, men det är viktigt om leverantörer och användare ska ha fullt förtroende för den utrustning de väljer. Marknaden kan alltid vara säker på att egna märkesprodukter kan kosta betydligt mindre än avancerade alternativ, men de kommer alltid att vara lämpliga för ändamålet.

Tillgänglighet är ett annat område där testutrustning från andra än de stora märkesleverantörerna kan vara ett bättre alternativ. Dessa kan också påverkas av plötsliga ökningar i beställningar som kan tömma lagren. Farnell säkerställer att företagets produkter under eget varumärke alltid finns tillgängliga från lager innan de lanseras. Detta gör det möjligt för företaget att vara mycket smidigare när det gäller att reagera snabbt på ökad efterfrågan.

Av dessa anledningar – och många fler – finns det helt klart en växande marknad för billigare utrustning från alternativa leverantörer för test- och mätning, i synnerhet för tillämpningar där flera enheter behövs.

Medan specifikationen för dyrare märkes­utrustning alltid kommer att vara mer omfattande än på billigare enheter så ska ett labb inte behöva betala för mer än vad de använder. De slipper vara begränsade av den investering som toppmodern utrustning kräver.

Multicom Pro-sortimentet av enheter har utvecklats specifikt för att tillgodose denna efterfrågan.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)