JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 1996 blev ett svagt år för komponentdistributörerna

Den ständiga ettan under de åtta år Elektroniktidningen sammanställt Komponenttoppen, Ericsson Components, drar ifrån även i år. Företaget är dubbelt så stort (1 268 miljoner) som närmaste konkurrenten Avnet Nortec (610 miljoner) som tagit steget upp till andraplatsen.

Om man däremot räknar bort försäljningen av Ericssons egentillverkade halvledare och kraftaggregat så förändras bilden radikalt. Ericssons distributionsgrupp, Ericsson Electronic Distribution, är visserligen stor (550 miljoner) men den distanseras ändå av både Avnet Nortec (610 miljoner) och Bergman & Beving (600 miljoner).

Fjolårets tvåa, Bergman & Beving, tappar en placering men har trots det ett betryggande avstånd till fyran och femman, Farnell med 382 miljoner och Elfa med 306 miljoner kronor.

Precis som föregående år växer de stora på bekostnad av de små.

Nya på listan är Rotakorn och IE Komponenter. Att Rotakorn tagit steget direkt upp på 12:e platsen beror på att vi i år räknar med även minnesmoduler, bland annat SIMM-moduler och att IE komponenter på 16:e platsen inte varit med tidigare är ett rent förbiseende.



Ericsson kapar ett led


Att Ericssons tillverkning av mobiltelefoner överträffat alla uppställda prognoser har nog ingen missat, men lyftet har inte alltid gynnat distributörerna. Så tappade exempelvis Scapro 80 miljoner eller 49 procent av sin omsättning i fjol till följd av att Ericssons terminaldivision valde att köpa direkt från tillverkaren när volymerna ökat. Leveranstiderna, som är det viktigaste för Ericsson, blir säkrare när ett mellanled elimineras.

En annan "Ericssontrend" är att företaget sålt produktionskapacitet i Sverige och dessutom flyttat produktion utomlands. En distributör som dragit nytta av det senare är LAC Elektronik. Visserligen har företaget minskat sin försäljning i Sverige, men totalt sett har den ökat eftersom man säljer allt fler komponenter till Ericssons produktionsenheter utomlands.

Nedgången 1996 förklaras också med att det inte längre fanns någon brist på komponenter som under 1995. Då var leveranstiderna uppåt 30 veckor, vilket gjorde att många kunder köpte på sig egna lager och dessutom placerade stora och långa order. Somliga lade till och med samma beställning hos flera leverantörer för att gardera sig.

När leveranstiderna sjönk till tre veckor minskade givetvis orderingången hos distributörerna samtidigt som det inte gick att ta ut lika höga priser.



De stora blir större


Bland årets vinnare återfinns bjässarna Avnet Nortec, Farnell Sweden och Arrow- TH:s som ökat 10, 16 respektive 11 procent. Men den riktiga raketen är Jakob Hatteland som växt med hela 78 procent, från 102 till 182 miljoner kronor.

Köpet av Siemensdistributören GLSi Elektronik är en av förklaringarna. På motsvarande sätt har Elektronikgruppen BK, som sålde GLSi, minskat med 41 procent från 430 till 252 miljoner. Hela minskningen beror dock inte på GLSi som omsatte cirka 80 miljoner 1995.

En bidragande orsak kan säkert vara att det i år är dotterbolagen och inte moderbolaget som redovisat siffrorna. Sättet att räkna på kan skilja enligt Elektronikgruppens VD Bengt-Olof Larsson.

Bland förlorarna finns också Berendsen som minskat med 39 procent från 233 till 135 miljoner. En förklaring ligger i att företaget avvecklade det dotterbolag som sålde komponenter till de svenska PC-byggarna. Samma väg har även Ericsson valt.

På årets lista saknas halvledartillverkaren Mitel Semiconductor, före detta ABB Hafo. Företaget som för ett drygt år sedan fick kanadensiska ägare har brutet räkenskapsår och siffrorna för det svenska dotterbolaget blir offentliga först i september.

Ett annat företag som lämnat listan är Omron vars komponentförsäljning sjunkit från 38 till 30 miljoner.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)