Regeringen vill stänga Barsebäck. Samtidigt planerar kraftindustrin att byta ut styrsystemen i de svenska kärnkraftverken. En modernisering till en kostnad på flera miljarder. Oskarshamn 1 blir först med nytt styrsystem. ABB Atom börjar nyanställa.
Sveriges äldsta och minsta kärnkraftverk Oskarshamn 1, skall moderniseras. Kärnkraftverket kommer att få ett helt nytt styrsystem, reaktorskyddet kompletteras och turbinsystemet byts ut helt och håller. Prislappen stannar på drygt en miljard kronor. Moderniseringen av styrsystemet i Oskarshamn 1 blir förmodligen det mest omfattande bland de svenska kärnkraftverken.
I paketet ingår en ny jordbävningssäker byggnad med bland annat hjälpkraftsystem och ett kontrollrum i reserv.
ABB och Siemens delar på beställningen. ABBs andel som omfattar styrsystemet och ångturbinerna är värd omkring 700 miljoner kronor.
Siemens andel är värd omkring 350 miljoner kronor och omfattar den elektromekaniska delen och den nya tillbyggnaden. Renoveringen blir klar 1999 och kommer att förlänga kärnkraftsverkets livslängd med åtminstone 20 år.
ABB Atom nyanställerOskarshamn 1 är det första kärnkraftverket där hela det centrala styr- och kontrollsystemet byts ut. Det är startskottet för ett omfattande renoveringsprogram av kärnkraftverken.
Sverre Haukeland, chef för ABB Atoms anläggningsdivision kalkylerar med kommande beställningar på "GSEK-nivå":
- Vi beräknar att marknaden för styr- och kontrollsystem i de nordiska kärnkraftverken är värd en miljard kronor om året under den kommande tiden.
För att klara de väntade installationerna gör nu ABB Atom stora nyanställningar av ingenjörer.
- I första omgången behöver vi 15 stycken. Men vi skulle kunna anställa 50, säger Sverre Haukeland.
Nedläggning och upprustningBeskedet om renoveringen av Oskarshamn 1 kom bara några veckor efter att regeringen presenterade sitt förslag att stänga de två kärnkraftverken i Barsebäck.
Det kan se motsägelsefullt ut att förlänga livslängden på Oskarshamn 1 samtidigt som en avveckling förbereds. Men enligt regeringen skall också det 17 år gamla riksdagsbeslutet om 2010 som slutår för svensk kärnkraft att upphävas. Renoveringen av Oskarshamn 1 går alltså att räkna hem utan kostnad för skattebetalarna.
Men att det skulle finnas någon koppling mellan den saken och moderniseringen av Oskarshamn 1 förnekas av Anders Österberg, informationschef på OKG som äger och driver kärnkraftverket.
- Det är slumpen som gjort att det blivit så här. Moderniseringen är planerad sedan många år tillbaka. Vi gör inga politiska kopplingar, utan har tagit beslutet med hänsyn till säkerhet, ekonomi och miljö.
Mats Udikas
Datorer istället för reläsystem
Styrsystemet i Oskarshamn 1 består av två huvuddelar. Det är driftsystemet för styrning, övervakning och service av reaktor och ångturbiner och reaktorskyddssystemet som skall stoppa reaktorn och kyla härden vid ett haveri.
Idag används datorer i driftstyrningen för att presentera processdata för operatörerna, inte för att styra. Reaktorskyddssystemet är helt uppbyggt med reläer och transistorer. De gamla systemen ersätts med processtyrutrustningen "Nuclear Advantage". Det är en anpassning av ABBs processdatorer Advant OCS.
Både driftsystem och reaktorskyddssystem baseras på Nuclear Advantage. Systemen hålls isolerade från varandra.
För att få en hög tillförlitlighet hos programvaran så återanvänds kod från andra tilllämpningar.
Det reläbaserade reaktorskyddssystemet ersätts av fyra identiskt lika processdatorer som fungerar oberoende av varandra. Principen är att de flesta delar i reaktorskyddssystemet skall vara fyrfaldigade.
Totalt hanterar styrsystemen omkring 10 000 I/O-signaler. För reaktorskyddssystemet används ett traditionellt I/O-system. I driftutrustningen finns möjlighet att använda ett modernt I/O-system med intelligenta signalomvandlare.
Ett helt nytt kontrollrum byggs upp för att ha i reserv. Layouten i kontrollrummen kommer att vara de samma som idag. Fasta paneler med signallampor används för översiktlig information även efter moderniseringen. Eventuellt kompletteras de med storbildsskärmar. Manövrering och styrning av processobjekten sker från bildskärmar.