Genom att samarbeta vill de fem företagen i Frostvikens elektronikgrupp kunna fortsätta att hålla trakten kring jämtländska Gäddede vid liv.
En av fem yrkesarbetande Frostvikenbor jobbar med elektroniktillverkning.
- Vi måste samarbeta om våra företag ska överleva, så att vi kan bo kvar här.
Det säger Svante Jonsson på legotillverkaren BKS i Gäddede, och de andra företagarna som samlats till möte i Elektronikgruppen i Frostviken håller med.
Det är en ljummen, ganska solig majeftermiddag i Gäddede. Längs bergskanterna som omger samhället brusar fjällens smältvatten i strida bäckar. Vattnet i den stora kraftverkssjön har sänkts inför vårfloden. Snett över sjön syns de högre norska kalfjällen med sina helt snötäckta toppar.
Gäddede, precis vid norska gränsen 14 mil nordväst om Strömsund, har blivit helt beroende av sin elektronikindustri. Drygt 90 av de strax över 500 yrkesarbetande invånarna i Frostvikens församling har sin inkomst från något av elektronikföretagen. Och genom att öka samarbetet hoppas de kunna bli ännu starkare. Elektronikgruppen i Frostviken har nu ett drygt år på nacken. Den första tiden gick de månatliga mötena lite på tomgång, men nu har samarbetet kommit igång på allvar. Än så länge handlar det mest om gemensamma vidareutbildningar.
Under våren har personalen gått kurser motsvarande totalt 1 600 utbildningstimmar.
- Nu har vi råd att ta hit folk för att undervisa. Vi slipper resor och traktamenten för personalen, säger Kjell Wikström på BKS.
Han får medhåll av Svante Jonsson på Gelab.
- Nu kan samtliga anställda gå en utbildning. Det hade vi aldrig klarat av förut.
Får EU-stödI viss utsträckning har företagen samarbetat även tidigare, men ett mer strukturerat samarbete har tvingats fram bland annat av möjligheten att få EU- stöd för just vidareutbildningar. Men det finns också andra fördelar.
- Vi blir mer flexibla. Vi kan ta på oss större jobb och köpa större komponentpartier, säger Svante Jonsson på Gelab som är det enda företaget med egen ytmonteringsutrustning.
- Det sker ju allt oftare att vi får order som vi måste hjälpas åt med. Egentligen är det något vi hjälps åt med varje dag.
Även marknadsföringen kommer att samordnas en del. Målet är att företagen ska kunna agera som ett enda stort när det behövs.
- Ett företag på nästan 100 personer är ju ganska stort, säger Sune Svensson, en av två personer som sköter tillverkningen av flygplatsutrustning på Erri Ramp.
Hot från utlandetDet är just högre utbildning och bättre ytmonteringsutrustning som behövs på längre sikt för att traktens industri ska fortsätta att vara framgångsrik, tror företagarna i gruppen. Det är framför allt från utlandet som konkurrensen kommer. Styrkan ligger på små serier, tror de. Företagen kan erbjuda kunderna stor flexibilitet, men kompetensen måste ändå höjas.
För Elektronikgruppen i Frostviken är visionen också gemensamma komponentinköp, kanske i ett gemensamt bolag framöver. Dessutom ska företagen eventuellt skapa en gemensam testanläggning, men dessa idéer ligger båda en bit in i framtiden.
Alexander Kristofersson