Effektsnål, kompatibel och störtålig. Det är GLVDS i ett nötskal. GLVDS är en ny typ av in- och utgångar som Ericsson utvecklat för att klara snabba signaler mellan kretsar. Nu lanseras påfundet på öppna marknaden.
Digitala signaler mellan kretsar på ett kort behöver inte ha högre spänning än 0,5 V. Kretsarna kan ändå bli effektsnåla, kompatibla och störtåliga. Det är poängen med GLVDS, en standard som Ericsson nu lanserar på den öppna marknaden.
- Vi hade motorvägar inuti kretsarna men de anslöts till omvärlden via grusvägar. Det triggade oss att utveckla en ny I/O-standard, säger Tord Haulin på Ericsson Telecom.
Tord Haulin driver lanseringen av GLVDS, en standard som beskriver hur kretsarna på ett kort skall kommunicera med varandra elektriskt. Kort sagt vad som skall tolkas som en etta och vad som skall tolkas som en nolla.
GLVDS har redan fyra år på nacken men lanseras först nu internationellt. Tord Haulin kan räkna upp många fördelar jämfört med dagens konkurrerande alternativ:
- Först och främst är dessa in- och utgångar extremt effektsnåla, mellan tio och hundra gånger snålare jämfört med vanliga kretsar. En annan stor fördel är att GLVDS är kompatibelt med framtidens sjunkande matningsspänningar, samtidigt som man klarar kommunikation med dagens kretsar. EMC-egenskaperna och störtåligheten är också bra.
De goda egenskaperna förklaras av hög linjäritet, matchade impedanser och konstruktion för låg spänning. Och matningsspänningen för transmission är verkligen låg, futtiga 200 till 500 mV, vilket också ligger bakom den låga effektförbrukningen. Det nominella signalsvinget är en bråkdel jämfört med konkurrerande alternativ.
Nackdelar då?
- Den enda nackdelen är att man behöver en extra spänningsnivå för transmissionen om man skall nå de allra lägsta effektnivåerna. Men det problemet har man ju ofta ändå, med kretsar som kanske matas med 3,3-V i kärnan och 5 V för in- och utgångar, säger Tord Haulin.
Jord som referensDen något invecklade förkortningen GLVDS står för Ground referenced impedence matched Low Voltage Differential Signals. Som namnet antyder använder man jord som referenspunkt samt matchade impedanser.
De första GLVDS-kretsarna började utvecklas redan 1993 på Ellemtel, Ericssons och Telias forna utvecklingsbolag. Totalt har standarden funnit sin plats i femton asicar, såväl grindmatriser som full customvarianter, från tre olika asicleverantörer. Hittills har det främst rört sig om kretsar för olika väl- jare, men standarden kan naturligtvis användas i alla möjliga tilllämpningar. Nu vill man sprida GLVDS, dels till övriga delar av Ericsson, dels på den öppna marknaden.
- För att få tillgång till GLVDS-kretsar själva måste vi gå ut internationellt. Först då blir volymerna tillräckligt stora och priserna sjunker. Och vi får även ett bredare sortiment att välja bland. Dessutom blir det förmodligen den bästa marknadsföringen för att få Ericssons konstruktörer att anamma standarden. Ibland får man ta omvägen över en annan kontinent, säger Tord Haulin med ett snett leende.
Förhandlingar pågår redan med en stor kiselleverantör. Vilken vill Tord Haulin inte avslöja ännu, men ett avtal skall vara klart i vår.
För att ge extra draghjälp åt GLVDS-satsningen utvecklar Ericsson dessutom konverteringskretsar som hanterar gränssnittet mellan GLVDS och CMOS. Dessa skapelser skall börja säljas på marknaden senare i år. Man har även planer på en hel GLVDS-familj, med exempelvis klockspridar- och kabeldrivarkretsar.
Charlotta von Schultz