Program för mätvärdesinsamling finns i ett stort spann från enkla varianter för en tusenlapp till avancerade program fullspäckade med finesser för tiotusentals kronor.
Elektroniktidningens marknadsnyckel över mätprogram för datainsamling omfattar 64 program från 35 tillverkare.
Många av programmen är ikonbaserade vilket innebär att programmeringen sker grafiskt genom att olika symboler kopplas ihop. Användaren slipper skriva kod vilket underlättar för nybörjare och icke-tekniker.
Men den som vill ha full kontroll över programmet är inte heller lottlös. Ett flertal program stödjer C och C++ med färdiga moduler för bland annat datainsamling, matematiska operationer och grafikfunktioner. Men användaren har alltid möjlighet att gå in och optimera koden.
En del mätprogram ger möjlighet att kompilera det färdiga programmet så att det kan köras självständigt. Det kompilerade programmet kan användas i labbet samtidigt som man utvecklar nya versioner. Kompileringen ökar också exekveringshastigheten och förhindrar att användaren ändrar i koden.
Full frihet eller enkelhet
I översikten finns dels generella program som fungerar ihop med valfri hårdvara men också program som är bundna till en viss hårdvara. Exempel på den första kategorin är Labview från National Instruments och i den senare kategorin faller bland annat engelska Pico. I jämförelse med den översikt Elektroniktidningen gjorde för fyra år sedan kan noteras att Windows NT kommit starkt. 1993 fanns inga program, idag är det 21 stycken. Likaså har många program flyttats över till Windows 95.
En finess som kommit starkt är möjligheten att koppla insamlade mätdata till andra program via någon av Microsofts gränssnitt DLL, DDE, OLE eller ActiveX.
Rent praktiskt innebär det att man exempelvis kan dokumentera sin mätuppkoppling genom att klippa ut den grafiska bilden från mätprogrammet och klistra in den i ordbehandlaren. På samma sätt går det att föra över grafer eller mätdata till ordbehandlaren eller kalkylprogrammet.