JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinsta startar skola för produktion

Planerna på att skapa ett centrum för elektronikproduktion i Vinsta norr om Stockholm har tagit flera steg mot förverkligande.


I höst börjar de första 30 studenterna på en helt ny tvåårig högskoleutbildning i elektronikproduktion. Denna så kallade KY-utbildning - kvalificerad yrkesutbildning - ska bli en av grundpelarna i Vinstas elektronikproduktionscentrum.

I studenternas labb ska även lokala företag kunna hyra in sig, och studenterna kommer redan från början att ha tillträde till ytmonteringslinorna och annan produktionsutrustning hos Vällingby Ingenjörsbyrå.



Direkt in som produktionschef


- Efter en sådan utbildning kan man gå direkt in på mellanchefsnivå i ett litet eller medelstort företag, kanske som produktionschef, säger Mats Grundin, marknadschef på Vällingby Ingenjörsbyrå och en av de drivande krafterna bakom Vinstaprojektet.

_Grundtanken är att samverkan mellan skola och näringsliv ska alstra en så attraktiv miljö att nya företag väljer att etablera sig i Vinsta. Öppnare dörrar mellan dessa världar ska ge småföretag en bättre chans till kontinuerlig kompetensutveckling, samtidigt som studenterna får en naturlig ingång i näringslivet.

För att detta ska fungera krävs dock en hel del praktiska saker. Gruppen bakom Vinstaplanerna satsar bland annat på ett rejält labb för såväl mät-, EMC-, som produktion. Vällingby Ingenjörsbyrå satsar självt mellan 4 och 5 miljoner kronor enbart på utrustning till labbet. Därtill kommer lokalkostnader.

- Vi hoppas få se fler företag som samarbetspartner i labbet, säger Mats Grundin.

Han säger att alla som hittills involverats i projektet är oerhört positiva. Och det är ingen dålig lista. Förutom företagarna i Vinsta stöds idéerna även av den närbelägna gymnasieskolan S:t Jacobi, KTH, IMC, Electrum, Stadsdelsförvaltningen, Arbetsförmedlingen och Stockholms stad. Den sistnämnda står för KY-utbildningen genom sin arbetsmarknads- och utbildningsenhet, Aruf.

- Vi för givetvis diskussioner med Ericsson också, säger Grundin.



Gymnasieutbildning


Om planerna går i lås ska labbet börja byggas upp efter nyår och stå klart till sommaren. De första eleverna på KY-utbildningen börjar i september.

Nästa steg blir etableringen av en tvåårig gymnasieutbildning i elektronikproduktion på S:t Jacobi gymnasium. Någon sådan utbildning finns inte i Stockholmsområdet idag.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)