Alla Motorolas skandinaviska kunder kommer redan nästa år att börja använda styrkretsar med inbyggt flashminne. Det menar Bo Göran Ericsson på Motorolas svenska kontor.
- Redan nästa år kommer det att vara ekonomiskt försvarbart att använda styrkretsar med inbyggt flash istället för lösningar med separat minne. Åtminstone om man beräknar priset på systemnivå, säger Bo Göran Ericsson.
- I dagarna släpper vi styrkretsar som har minnen uppbyggda av enbart en transistor per cell. Nästa år finns de i volymproduktion. Då sjunker priserna, för att stanna cirka 20-30 procent över de ROM-baserade styrkretsarna.
Det säger Bo Göran Ericsson på Motorola, ett företag som tillverkat mikrostyrkretsar med inbyggt flashminne i fyra år.
- Då ansåg vi själva att det var alldeles för tidigt att komma med en sådan krets. Men ett stort bilföretag drev på utvecklingen och kretsen släpptes.
Det är först nu tiden verkligen är mogen för flashbaserade styrkretsar. Inte bara Motorola, utan även företag som Siemens och Hitachi släpper nya styrkretsar med flashminnen.
Byt funktion i bilenFortfarande är det bilindustrin som driver på utvecklingen av styrkretsar med inbyggda flashminnen. Biltillverkarna vill kunna programmera minnet i slutproduktionen och kunna modifiera det i efterhand.
- Helst skulle bilföretagen vilja se en lösning med en centraldator i bilen dit alla funktioner laddas, som exempelvis styrningen av luftkonditioneringen i bilen. När funktionen sedan skall modifieras är det bara att åka till bilverkstan för att uppdatera den.
I de nya styrkretsar som Motorola lanserar just nu finns flashminne upp till 256 kbyte. Åtkomsttiden kan vara ner till 20 ns och klockcykel upp till 33 MHz vid 3,3 V matning.
Hittills har det enbart funnits flash på avancerade styrkretsar med 16- eller 32-bitarsarkitektur. Även här är dock en förändring på gång. Nästan alla typer av styrkretsar kommer att finnas med flash, även 8-bitars dyker upp till hösten.
Det är också en av anledningarna till att Bo Göran Ericsson på fullt allvar tror att alla Motorolas skandinaviska kunder kommer att använda flashbaserade styrkretsar redan om ett år.
I dagsläget kräver flashminnena på styrkretsarna en programmeringsspänning på 12 V. Först om tre år flaggar Motorola för teknik som skall klara programmering med 5 V och 3 V.
Anna Wennberg