- Man kan snabbt testa nya idéer och principer. Sedan sållar man bort dåliga idéer och lägger ner mer krut på de som är bra. På så vis minskar man utvecklingstiden.
Det menar Karl-Erik Hirviniemi som använder Mathworks produkter för att utveckla algoritmer för ekosläckning på Ericsson Radio i Kista utanför Stockholm. Algoritmerna skall sedan implementeras i ett digitalt signalprocessorkort i framtida mobiltelefonväxlar. Matlabs grundpaket och verktygslådan för signalbehandling ingår i Karl-Erik Hirviniemis arsenal.
Hittills har avdelningen främst använt Ericssons internutvecklade program för att ta fram algoritmer. Men egenutvecklade verktyg blir ofta opraktiska och dyra att underhålla och vidareutveckla. Man undersöker därför huruvida Mathworks produkter kan ersätta eller komplettera de egna verktygen. Och hittills verkar resultaten lovande. Karl-Erik Hirviniemi är nöjd, inte minst med grafiken.
Grafiken är styrkan
- Man bygger enkelt upp en grafisk modell som blir mycket lättare att begripa jämfört med en textmassa i exempelvis C. Dokumentationen blir enklare på så vis.
Riktigt komplicerade modeller kan däremot lätt bli grötiga, särskilt om de har många in- och utgångar. Men om man använda hierarkiska nivåer i verktygen så blir grafiken mer överskådlig.
När leverantörerna slår på trumman för de generella matematikprogrammen brukar de utlova kortare utvecklingstider och mindre kodning jämfört med traditionella metoder som programmering i högnivåspråk som Fortran och C.
- Ja det stämmer faktiskt, menar Karl-Erik Hirviniemi som även har erfarenhet av Matlabkonkurrenten Xmath från Integrated Systems.
Ett annat slagord från tillverkarna är användarvänlighet. Användarna kommer snabbt igång om de har lite programmeringsvana, brukar det heta.
- Programmen är lätta att använda, bekräftar Karl-Erik Hirviniemi.
- Men man måste behärska matriser och linjär algebra.