JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mäklaren fixar svårfunna komponenter

Komponentmäklare, vem vill titulera sig så? Går det verkligen att lita på en sådan? Visst går det. Precis som inom all affärsverksamhet finns det seriösa och oseriösa affärsidkare. Här i Sverige hamnar de flesta i det seriösa facket.

Under de senaste två, tre åren har det varit mycket svårt att få tag på elektronikkomponenter. Det handlar om en generell komponentbrist över hela världen där allt från ytmonterade dioder och transistorer till minneskretsar och processorer är drabbade.

- Anledningen till dagens komponentbrist är att användningen av elektronik ökat mycket snabbare än man kunnat förutspå. Numera sitter det elektronik i allt från bilar och hushållsapparater till leksaker, säger Peder Olausson vd på Rotakorn, ett svenskt mäklarföretag som fördubblat sin omsättning flera år i rad nu.

Men även lågkonjunkturen i början på 90-talet har satt sina djupa spår. Komponenttillverkarna tvingades då dra ner på tillverkningstakten och har ännu inte hunnit ikapp.

För tillverkande elektronikföretag har det därför blivit allt viktigare att ha god kontakt med en eller flera bra komponentmäklare. För vilket företag har råd med en dags produktionsstopp då konsekvensen blir en missad order värd i storleksordningen lika mycket som antalet produkter som inte kunnat tillverkas under dagen.



Jagar komponenter


Vad är då en komponentmäklare egentligen? Jo, kort sagt är det ett företag som hjälper andra att hitta svårfunna komponenter, ofta redan allokerade eller sådana som inte längre tillverkas. Allokering innebär att ett visst land eller stor kund tilldelas ett visst antal komponenter under ett år. När de är slut finns inga fler att tillgå.

Till skillnad från komponentdistributören går mäklarens affärsidé ut på att sälja en tjänst snarare än en produkt. Så i det stora hela är det inget konkurrensförhållande mellan de två, istället tillhör distributören mäklarens allra närmaste kundkrets.

Mäklarnas verksamhet står och faller med ett stort kontaktnät. Därför bygger de upp egna databaser med information om vilka komponenter som för tillfället finns tillgängliga på den så kallade spotmarknaden. Spotmarknaden är ett lite luddigt begrepp, men den kan beskrivas som en stor handelsplats där framför allt tillverkande företag, distributörer och mäklare bjuder ut sina överskottskomponenter.

Mäklarjobbet går ut på att så snabbt som möjligt jaga rätt på ett visst antal komponenter av ett fabrikat. Arbetet påminner starkt om det på börsen där alla sitter med en telefonlur tryckt mot varje öra. Kunden skall ju helst ha svar inom ett dygn, så i värsta fall måste en mäklare hinna med 80 till 90 samtal per dag.

Viktigt är också att kunna presentera ett rimligt pris till kunden. Det gäller åtminstone för de flesta svenska mäklare vars mål är att skapa en långsiktig kundrelation. Annat är det med amerikanska mäklare, så kallade brokers. För dem gäller allt som oftast uttrycket "Cash is King".

- För några år sedan köpte vi mycket komponenter från USA, men numera köper vi allt mer från Europa och Asien. Allokerade komponenter är mycket dyrt i USA. En amerikansk broker kan ta vilka priser som helst. Asiater och européer är mer långsiktiga i sitt tänkande, men visst finns det även oetisk verksamhet här, säger Peder Olausson.



Köper från kund


Var priset till kunden stannar är det däremot svårt att sia om. Men talar man med svenska mäklare så tycks det vara rimligt med ett påslag på mellan några procent upp till 20 procent. Fast då talar vi om ett påslag på mäklarens inköpspris som ju kan variera oerhört. När det exempelvis var allokering på logik kunde en komponent som tidigare kostat 25 cent få en prislapp på 10 dollar på spotmarknaden.

Många mäklare arbetar även som överskottsmäklare. De köper upp överskottskomponenter från sina kunder och lägger upp ett lager som sedan annonseras ut på spotmarknaden. Ibland tar de även uppdrag som går ut på att sälja en kunds komponenter till ett visst pris på spotmarknaden.

Rotakorn köper mycket överskott idag, likaså gör företaget In Time Electronics.

- Under de senaste månaderna har vi sysslat ovanligt mycket med att köpa upp överskottskomponenter hos våra kunder. Flera svenska företag har nämligen lagt samma order hos olika distributörer på senare tid.

Och när ordern slår in på flera ställen samtidigt är överskottet ett faktum, säger Stefan Hassmén vice vd på In Time Electronics.

Företaget har bland annat köpt pallvis med elektronik från Ericsson. De oanvända komponenterna säljs sedan som begagnade, ofta till en bråkdel av priset till elektronikindustrin i USA.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)