Information om EUs forskningsprogram istället för finansiering till svenska projektdeltagare. Det är Nuteks nya roll sedan vi gick med i EU.
Arbetsbördan har ökat och risken finns att arbetet med den nationella forskningen kommer i skymundan.
Närings- och teknikutvecklingsverket, Nutek har fått en ny roll sedan Sverige gick med i EU. Tidigare stod Nutek för ekonomiskt stöd till de svenska företag, institut och högskolor som deltog i projekt inom EU:s ramprogram för forskning och utveckling. I och med EU-inträdet har EU-kommissionen tagit över den uppgiften.
Nutek ska istället informera om vad som är på gång inom de olika EU-programmen och stimulera företag, institut och högskolor att delta. Nutek har också en viktig koordinerande funktion: att se hur de nationella forskningsprogrammen kan och bör samspela med EU:s forskningsprogram. Detta för att Sverige på bästa sätt ska kunna utnyttja de möjligheter som erbjuds i EU.
ForskningssamarbeteBland annat har Nutek, i samarbete med länsstyrelserna och näringsdepartementet, under februari och mars bjudit in företag till en serie konferenser om forskningssamarbetet med EU. Syftet är att samla in svenska företags synpunkter inför förberedelsearbetet med det femte ramprogrammet.
I och med EU-arbetet har Nutek fått mer att göra, vilket kan leda till att de nationella forskningsprogrammen blir lidande. Utöver arbetet med information och koordination går en hel del tid åt till att pendla mellan Sverige och Bryssel, där Nutekmedarbetare sitter med i styrkommittéerna för ett antal forskningsprogram. Tid som skulle kunna ägnas åt att stödja exempelvis nystartade företag och småföretag med idéer till nya produkter.
- Vi tycker att det finns väldigt goda motiv för att vi skulle få lite extra resurser för EU-arbetet till nästa budgetperiod, 1997-99, säger Bo Stenviken, chef för Nuteks enhet för nya basteknologier.
- Får vi inte det måste vi försöka hitta samverkansformer med andra aktörer i Sverige när det gäller att genomföra den nationella verksamheten, för EU-arbetet är prioriterat.
Vad gäller insatserna på hemmaplan kommer Nutek i ökad omfattning att satsa på att föra ut kunskap och teknik till de mindre företagen, att få dem att använda den moderna tekniken. En viktig uppgift är också att få fler små och medelstora företag att delta.
I EU:s tredje ramprogram dominerades det svenska deltagandet av institut och högskolor. Där utgjorde småföretagarna mindre än 10 procent av de svenska deltagarna.
I det fjärde ramprogrammet som nu pågår har småföretagens deltagande ökat. Inom IT-programmet till exempel, har andelen småföretagare ökat till cirka 20 procent.
stöd till småföretag
Nutek har möjlighet att ge ett visst stöd till småföretag som är intresserade av att delta i EU-projekt.
- Vi kan ge stöd för resor i syfte att skapa kontakter, säger Bo Stenviken. Det är små belopp, men de kan vara nog så viktiga för ett litet företag. I ett senare skede när det börjar bli fråga om att formulera en ansökan kan vi finansiera delar av kostnaderna för detta, upp till 200 000 kronor. En form av förstudiemedel, kan man säga.
Nutek har även ett program för att uppmuntra högskolorna och instituten att dra med sig småföretag i sina ansökningar. De kan få ett slags bonus om de har med ett litet företag i ett projekt.
Ett litet företag som funderar på att delta i ett EU-projekt bör dock tänka igenom saken både en och två gånger.
- Det finns mycket att vinna, säger Bo Stenviken. Både tekniskt och i form av marknadskontakter. Men företagen ska vara medvetna om att det är en tidskrävande och kostsam process att söka finansiering från EU, och att det inte alls är säkert att de får stöd även om de är med i ett bra projekt.
- För att kunna ta ställning till om de ska vara med och söka krävs att de har tillräcklig information om vad det innebär, och då kan de vända sig till oss på Nutek. Vi har många erfarenheter och tips att dela med oss av.
Charlotta Zingmark
Författaren är frilansskribent