En hyfsad skörd om man betänker att mässan på två dagar har registrerat drygt 4000 besökare och kanske hälften så många utställare.
Värdar för Bluetooth Park (monter C18:49) är ETL Semko, och Semkos Jenny Thomsson är nöjd med tillströmningen.
- Det har varit bra med besökare i montern, allt från sådana som vill veta vad Bluetooth är till dem som redan utvecklar produkter, säger hon.
- På tisdagen fick vi besök från kinesiska ambassaden, fyller kollegan Kent Olander från Validation i.
Till historien hör att Bluetooth alldeles nyligen godkändes för användning i Kina, så ambassaden var ganska snabb i vändningarna.
Bluetooth är både radiokommunikation och kommunikationsprotokoll, både hårdvara och program, och bredden återspeglas i viss mån i montern. Där finns förutom ETL Semko och Validation, som kan hjälpa till med certifiering, Rohde&Schwarz med testutrustning för både radio och protokoll och med en klunga besökare som ständigt fylls på med nya nyfikna.
Programutvecklare kan få hjälp från IAR och Nohau, två företag med utvecklingsverktyg för inbyggda system på programmet.
Nohau erbjuder till exempel en protokollstack som klarar sig med ungefär 15 Kbyte minne. Tvärs över montern kontrar IAR med en konfigurerbar stack: kryssa för de Bluetoothprofiler och -funktioner du behöver och systemet genererar automatiskt en minimal implementation med just detta och ingenting mer.
Bluetooth gäller inte överallt
En standard är en standard kan man tycka, men Björn Rosenqvist från ETL Semko påpekade i ett föredrag att saken inte är fullt så enkel.
- Bluetooth är en så kallad klass 2-standard inom EU, vilket innebär att man inte kan räkna med att den gäller fullt ut i alla medlemsländer, säger han.
I Frankrike är Bluetooth till exempel bara tillåtet inomhus, eftersom samma radiofrekvens används för andra ändamål där. Situationen är inte mycket bättre utanför Europa. I Kanada har man till exempel nästan samma godkännandekrav som i USA - skillnaden är inte stor men tillräcklig för att kräva två certifieringar. Värst är måhända ändå Japan, där halva 2,4 GHz-bandet är blockerat.
Lennart Pettersson