Exakt vad de kraftiga nedskärningarna kommer att innebära kan hon inte svara på idag.
- Detta är främst en fråga för institutionen. Som läget ser ut så kommer det att bli uppsägningar men inga förhandlingar har inletts ännu, säger Pia Sandvik Wiklund.
Hon tror dock inte på några finansiellt tillskott i den kommande forskningsproppen.
- Det kommer krävas industristöd framöver. Inget är sagt om labbet. Renrummet är en förutsättning för den fortsatta verksamheten, och står i det närmaste helt färdigt. Men stödet från Vetenskapsrådet är inte tillräckligt för att garantera finansieringen av drift och underhåll, säger hon.
Cirka fem personer kan beröras inom elektronik i Östersund. Men enligt verksamhetschefen Hjalmar Hesselbom, professor i elektronikproduktion vid Mitthögskolan i Östersund, kommer inget drastiskt att ske på en gång.
- Nu tar en långvarig process vid, förhandlingarna börjar, men vilken den exakta utgången blir är omöjlig att sia om. Det tar tid att göra upp prioriteringslistor, folk har olika kompetens och olika former för sina anställningar, säger Hjalmar Hesselbom.
Samtidigt tycker han att det börjar ljusna för elektronikbranschen i Sverige. Internationellt har det inte varit lika tufft som här, med Ericssons kräftgång.
- Med rätt tajming kan en uppgång vara till vår fördel, när vi söker nya projekt parallellt med att rekrytera studenter internationellt, säger Hjalmar Hesselbom.
Han dock är kritisk till hur Sverige anpassat sig till EU-reglerna för statsstöd och anger det som orsak till svårigheterna att få nya industrirelevanta projekt:
- Vi lär vara i stort sett ensamma om att inte ha begärt dispens från regeln om femtioprocentiga motprestationer från industrin till forskningsanslag. Så när industrin går dåligt och inte har råd att finansiera med så stor andel låses vi också ut från befintliga offentliga medel. Vi försätter oss själva i en ogynnsam konkurrenssituation, vilket jag tycker är obegripligt, säger han.
Erika Ingvald