JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Framtiden är fabless"

Att Infineons halvledarfabrik i Kista läggs ned hindrar inte möjligheterna att satsa på en svensk "fabless" halvledarindustri, med företag som utvecklar egna kretsar men låter tillverka dem i andra länder.Det menar professor Christer Svensson, som vill se en ökad satsning på program som utvecklar svenskt systemkunnande.
Framgångsrika amerikanska företag som Broadcom, PMC-Sierra och AMCC borde tjäna som förebild för Sverige, menar Christer Svensson, professor i elektroniska komponenter i Linköping. Dessa företag har inga egna halvledarfabriker utan låter tillverka sina chips i exempelvis Taiwan. Han påpekar att det redan finns en begynnande sådan "fabless" industri här i Sverige med företag som Switchcore, Spirea och Xelerated som alla har produkter i världsklass.

- Och glöm inte Ericsson Mobile Platforms, som utvecklar tekniska plattformar för mobiltelefoner, inklusive de kritiska chipsen. Det kan mycket väl vara nästa kandidat till ett svenskt halvledarföretag.

Han jämför med datorindustrin där Intel gör kretsarna, Microsoft gör programvaran och moderkorten görs av exempelvis Via i Taiwan.

- I min vision gör Ericsson Mobile Platforms chipsen, Symbian gör programvaran och Sony, Sharp eller Samsung gör mobiltelefonerna.

Dubbel kompetens

Christer Svensson framhåller att vi i Sverige både har kompetens att konstruera komplexa chips och dessutom - vilket är ännu viktigare - har gedigen kunskap inom det viktiga tillämpningsområdet telekom.

- Elektronikprodukternas kunskapsinnehåll finns i chipsen och i den tillhörande programvaran, och där är vi definitivt konkurrenskraftiga, säger han.

Den svenska kompetensen har byggts upp genom "decennier av framsynta satsningar" signerade STU, Nutek och Stiftelsen för Strategisk forskning. Programmet Socware är det senaste i raden.

- Om vi ska utnyttja vårt för-språng måste Socware få en fortsättning, och vi måste bygga vidare på de kompetenta forskningscentrum vi har, exempelvis Stringent här i Linköping säger han.

Därtill krävs förstås också ökade investeringar i befintliga och nya halvledarföretag.

- Om det är serviceindustrin som är framtiden så måste vi bredda begreppet service till att även innefatta produktägande och produktutveckling, säger han.

Läs även:
Kistafabriken stänger i augusti
En epok tar slut

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)