JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 2,5 Gbit/s får nytt liv

Bromsad utveckling får flera tillverkare att gå ner i hastighet

Utvecklingen mot 10 Gbit/s har inte gått så fort som man först trott, och nu lanserar flera företag bantade versioner av sina 10 Gbit/s-produkter för 2,5 Gbit/s. Två exempel - Finisar lanserar en DWDM-transceiver för formfaktorn SFP och Parama har gjort en bantad version av sin add drop-multiplexer på en krets.
En add drop-multiplexer (ADM) används för att plocka ut och stoppa in signaler på en synkron fiberförbindelse. Det kan röra sig både om virtuella förbindelser fördelade i tidsluckor och egna våglängder på våglängdsmultiplexerade system. När de första ADM:erna kom kring 1997 fyllde de ett skåp. I dag kan man få ner dem till pizzakartongstorlek och själva logiken, exklusive programvara och optik, får rum i en krets.

De första versionerna av ADM-kretsar som Parama lanserade hade rejält tilltagen kapacitet, och var gjorda för 10 Gbit/s-länkar. När man nu lanserar en 2,5 Gbit/s-version är syftet att konstruera en så billig ADM som möjligt. Målet för Parama är att komma under 5 000 dollar.

- Man kan inte få in allt på en krets, men man vill få in det dyraste. Och faktum är att ett fåtal komponenter står för 90 procent av kostnaden för en ADM, säger Kent Takeda på Parama.

DWDM nytt för SFP
Även Finisar satsar på 2,5 i stället för 10 Gbit/s. Deras nya DWDM-sändtagare är en av de första för formfaktorn SFP, som traditionellt mest använts för enklare optisk utrustning för kontorsmiljöer. Finisar räknar dock med att den enklare SFP-tekniken kommer att få större användning i telekomtillämpningar i framtiden. Företagets DWDM-transceiver har en räckvidd på 120 km.

- Jag skulle vilja hävda att om man behöver 10 Gbit/s är det enklare att hantera fyra DWDM-våglängder på 2,5 Gbit/s än en 10 Gbit/s-förbindelse utan våglängdsmultiplexering, säger Atikem Haile-Mariam på Finisar.

Finisar kom i våras överens med Infineon om att köpa den senares optoavdelning. Den affären är nu nästan färdighanterad av europeiska och amerikanska antitrustlagar. Efter affären kommer Infineon att äga 38 procent av Finisar.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)