Imego Imego i Göteborg startade sin verksamhet 1999, har 35 anställda och är ett aktiebolag, helägt av staten och sorterar under utbildningsdepartementet. Imego har fått närmare 20 miljoner kronor per år i basstöd sedan år 2000. Dessutom har 100 miljoner kronor betalats i stöd för investeringar. För åren 1999 till 2003 har de externt fakturerade intäkterna uppgått till 55 miljoner kronor. I fjol uppgick den externa finansieringen till 38 procent av verksamhetens kostnader. |
Förslaget är att knyta Imego närmare Chalmers, genom att göra högskolan till delägare. Statens holdingbolag Ireco vill man däremot se som majoritetsägare. Samtidigt föreslås att Imego får ett basanslag på runt 20 miljoner kronor per år under de närmaste fem åren.
Ireco håller just nu på att slå ihop alla forskningsinstitut i fyra storinstitut. Planen är att instituten inom IT och mikroelektronik, såsom Acreo, Sics, St Anna, Viktoria, Interaktiva institutet och kanske även Imego, ska läggas i en hatt.
Bolag utan visioner
- Visst behövs det en sammanhållen strategi för forskningsinstituten i Sverige. Det kräver däremot inte samma ägare, säger Bill Brox, vd för Imego.
- Jag kan inte se Ireco som en visionär och engagerad ägare. Deras strategi är att få ihop instituten i en klump och fördela dem på fyra blad.
Istället menar han att Sverige borde kunna hitta en modell för differentiering av institutsverksamheten. I Tyskland finns idag fem varianter. Att enbart skapa stora institut vingklipper systemet.
- Om din uppgift är att dra in statliga pengar och EU-pengar är det viktigt att vara stor. Ska man däremot jobba mot företag är det viktigast att vara tydlig och skapa ett varumärke som företagen förstår, säger Bill Brox.
En tanke han har är att skapa branschforskningsinstitut som ligger under näringsdepartementet. Dessa skulle följa den modell man nu är på väg att anamma för alla svenska institut och deras uppgift blir att försöka lösa dagens problem åt industrin.
Som ett komplement skapas universitetsforskningsinstitut, som ligger under utbildningsdepartementet och har tajta band till högskolan. Deras uppgift blir då att försöka få ut högskolans forskningsresultat.
- Jag kan tänka mig fem-sex sådana institut där exempelvis vi är knutna till Chalmers, Acreo till KTH och ett nytt institut är knutet till Ångströmlabbet i Uppsala.
- Chalmers skulle bli en visionär och engagerad ägare och jag tror att Chalmers skulle kunna ha väldig nytta av oss genom att vi exploaterar deras forskning, säger Bill Brox.
Anna Wennberg