JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Många frågetecken kring miljödirektiven

Detaljerna kring hur de två EU-direktiven WEEE (elektronikavfall) och RoHS (förbud för farliga ämnen som bly och kvicksilver) ska tolkas är fortfarande oklara. Det framgick med all tydlighet på Elektronikindustriföre-ningens höstmöte där representanter för Miljödepartementet och Naturvårdsverket deltog för att svara på frågor.
Helt klart är dock att WEEE-direktivet ska gälla redan från den 13 augusti nästa år och RoHS-direktivet från den 1 juli 2006.

Ännu har den svenska regeringen inte lyckats överföra direktiven i nationell lagstiftning. Det är bara Grekland och Finland som hunnit så långt.

Det svenska lagförslaget har varit på en första remissrunda och ett omarbetat förslag väntas inom kort.

- Det nya förslaget ska vara klart under vecka 46 och sedan räknar vi med att ha en snabb remissrunda för att det ska kunna antas i ja-nuari, säger Johan Gråberg på Miljödepartementet.

Inte i soptunnan

Syftet med WEEE-direktivet är att främja miljövänlig återvinning genom att lägga ansvaret för avfallet på producenterna. De produkter som omfattas ska märkas med en överkryssad soptunna för att konsumenterna ska veta att de inte får kastas med hushållsavfallet. Vidare måste den som sätter produkten på marknaden, vare sig varan tillverkats i Europa eller i någon annan del av världen, registrera den hos Naturvårdsverket som ska sköta efterlevnaden av WEEE-direktivet. Registret ska komma igång framåt våren.

- Vi har inte bestämt hur det ska se ut men troligen blir det webbaserat. Och det ska vara enkelt att fylla i, säger Martin Påhlman på Naturvårdsverket.

Elektronikindustriföreningens medlemmar är dock skeptiska. I en enkät som föreningen nyligen genomfört svarar en överväldigande majoritet av företagen att de tror att de nya direktiven kommer att leda till ökad administration.

Exakt vilka produkter som omfattas av direktivet, vad som menas med att sätta produkten på marknaden eller hur märkningen ska ske är inte klart.

Däremot ser det ut som att produkterna måste registreras i samtliga EU-länder som de säljs i. Något centralt register är inte planerat.

Lika oklart är det när det gäller RoHS-direktivet. Det ska leda till att farliga ämnen som bly, kvicksilver, kadmium, sexvärt krom och flamskyddsmedlen PBB liksom PBDE försvinner ur produkterna.

Men exakt var gränsvärdena hamnar vet ingen idag och inte heller hur de ska mätas. Det pratas om att gränsvärdena ska gälla för "homogent material" men definitionen är inte spikad. En del produkter, bland annat medicinteknik och för industritillämpningar, kommer inte att omfattas av RoHS från starten. Exakt vilka undantagen blir ska fastställas av EU den 13 februari.

Den svenska myndighet som ska övervaka RoHS-direktivet är kemikalieinspektionen och intresserade kan följa utvecklingen på myndighetens hemsida, www.kemi.se.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)