JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Filtrering lyfter prestanda på AD-omvandlare

Radikalt bättre AD-omvandlare. Det lovar nystartade Linköpingsföretaget Signal Processing Devices.
Signal Processing Devices och Photonic Sensing är två av vinnarna i Vinn Nu, en tävling för nystartade teknikföretag som arrangerades av de statliga myndigheterna Vinnova och Nutek.


Företagen får vardera 300 000 kronor som stöd i sin tidiga utvecklingsfas. Totalt belönades 20 företag, flertalet inom IT och telekom, men även till exempel bioteknik och produktion finns representerade.
- Simuleringar visar att vår teknik i princip fördubblar prestanda. Vi har köpt in kommersiellt tillgängliga AD-omvandlare och byggt en uppställning som visar att det fungerar även praktiskt.


Det säger professor Håkan Johansson på avdelningen för elektroniksystem vid Linköpings universitet. Han grundade tillsammans med Per Löwenborg, Patrik Thalin och Ulrik Lindblad företaget Signal Processing Devices, SP Devices, i somras.
Än så länge bedrivs verksamheten på fritiden men de 300 000 kronorna från Vinnova ger en möjlighet att skruva upp tempot.


- Idag gör vi signalbehandlingen i en pc men vi ska ta fram en prototyp där den ersätts av en FPGA.
Andra prioriterade områden är att söka patent liksom att göra en marknadsundersökning och att prata med potentiella kunder.


Företaget räknar inte med att tillverka egna AD-omvandlare utan satsar på att licensiera ut tekniken till någon tillverkare eller användare.


- Vi har en del kontakter från forskningsprojekten men vi har inte gått ut aktivt än, säger Håkan Johansson.


SP Devices är ingalunda ensamt om att titta på signalbehandling som ett sätt att förbättra prestanda. Det sker på högskolor och hos komponenttillverkare världen över.


- Det är svårt att öka prestanda genom att förbättra den analoga tekniken i AD-omvandlarna.

Utvecklingskurvan har flackat av, särskilt om man jämför med digital teknik som signalprocessorer.
Ett sätt att kringgå problemet är att använda flera parallella AD-omvandlare som samplar sekventiellt.

Tekniken har använts länge bland annat i oscilloskop men problemet är att noggrannheten snabbt sjunker med antalet AD-omvandlare eftersom det är svårt att hålla synkroniseringen exakt. Det är här som SP Devices lösning kommer in.


- Den består av två delar. En estimeringsdel som inte är påkopplad hela tiden och sedan en digital korrigering av samplen, säger Håkan Johansson.
Den senare delen kan ses som ett digitalt filter och tar inte särskilt mycket kretsyta medan estimeringsdelen är större och mer effekthungrig.


- Men vi räknar ändå med att det inte ger särskilt mycket overhead.


Tvärtom kan tekniken på sikt sänka effekten enligt Håkan Johansson.


- Vi tittade på en av de nyaste AD-omvandlarna på marknaden där man krämat på effektförbrukningen rejält för att uppnå en liten förbättring.
SP Devices teknik är generell och kan användas för alla tänkbara tillämpningar men ett lockande område är basstationerna i mobilnäten.


- De kräver mycket hög prestanda, särskilt när man pratar om nästa generation. Och så är de inte lika känsliga för effektförbrukningen som mobiltelefonerna.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)