JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rykte: Google gör egen mobil
mellan-GooglemobilSka sökmotorjätten Google ge sig in i mobilvärlden? Det ryktet växer sig nu allt starkare på Internet och i bloggosfären. En bild som påstås föreställa underverket har publicerats av nättidningen Engadget.
När nu Apples Iphone gått från rykte till nånting-uppvisat-av-Steve-Jobs, så dröjde det inte länge förrän nya rykten kom i svang, denna gång om sökmotorgiganten Google. Google har förvisso redan ett samarbete med Samsung om nätsökningar, karttjänster och epost i kommande mobiler från sydkoreanen, men det hindrar inte spekulationer om planer på en egen mobil från Google, där Samsung nämns som utvecklingspartner.

Spekulationerna började, enligt vad Elektroniktidningen erfar, på nättjänsten Engadget (länk) som fick ett tips och en bild av en anonym person. Enligt tipsaren skulle  "Googlephone" ha pekskärm, inbyggd GPS för karttjänsten Google Maps, och minimalt med inbyggt minne för att hålla nere kostnaden. Alla tillämpningar skulle sålunda köras över nätet. Engadget publicerade bilden men sade sig vara skeptisk till ryktet.

Riskkapitalisten Simeon Simeonov hör till de mer troende. På sin blogg (länk) pekar han ut en Andy Rubin som hjärnan bakom ett hemligt hundramannaprojekt på Google med just en mobiltelefon som syfte. Rubin grundade bolaget Android som Google köpte 2005, i samma veva som man även köpte ett bolag kallat Skia. Båda dessa har teknik för mobila tillämpningar.

Enligt Simeonov ska Googlephone köra Linux, ha en kärna i C++ som är optimerad för Javatillämpningar, ha vektorgrafik från Skia och klara röst över IP (VoIP).

Simeonovs blogg nämner även ryktena som florerade på mässan 3GSM – att Google planerar något ihop med operatören Orange.  Men Simeonov hävdar att Google jobbar på att knyta upp så många operatörer som möjligt, men att bolaget ska sälja telefonen själv via nätet.

Även tidningarna EE Times och Information Week kommenterar dessa rykten i dagens nätupplagor.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)