JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 200 miljoner till Volvos bränsleceller
Volvoägda Powercell har tagit in 200 miljoner kronor i riskkapital under sommaren. Företaget utvecklar ett bränslecellsbaserat elverk som kan ersätta lastbilarnas tomgångskörning för att generera el så att föraren kan mikra middagsmaten eller köra luftkonditioneringen.
– Vi beräknar att ha en produktionslina på plats under 2010, säger Per Ekdunge som är vd för Powercell i ett pressmeddelande.

Pengarna kommer från Energimyndigheten som beviljat ett villkorslån på 30 miljoner kronor. Dessutom går Volvo Technology Transfer, tillsammans med riskkapitalbolagen Midroc New Technology och Ocas Venture in med 170 miljoner.

– Powercells generator har betydligt högre verkningsgrad än liknande på marknaden, säger Mikael Fjällström, affärsutvecklare på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Göteborgsbaserade Powercell arbetar sedan ungefär 15 år med att utveckla ett bränslecellsbaserat elverk som kan ge upp till 10 kW. Utvecklingsarbetet har under årens lopp stöttats av Energimyndigheten med cirka 13 miljoner kronor.

De nya pengarna som nu tillförs bolaget ska användas för att prova ut och testa komponenter till olika prototyper och sedan ska dessa testas i olika applikationer. En del av pengarna ska också användas för att starta upp produktionen.

Elektroniktidningen skrev en längre artikel om Powercells teknik i maj (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)