JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. M2M-entusiaster startar eget
Rejoin Telematics är ett ­nystartat konsultföretag inom telematik och maskin-till-maskinkommunikation. Bakom står Mattias Wide och Urban Wicklander, två personer med lång erfarenhet från den branschen.
Telekomindustrin håller på att lyfta siktet från dagens 4,5 miljarder mobilanvändare till omkring 50 miljarder abonnenter. I det scenariot är det förstås inte människor, utan maskiner, som står för lejonparten av anslutningarna. Månne är det därför rätt tillfälle att starta eget inom telematik och M2M, maskin-till-maskinkommunikation.

 Mattias Wide

Det tror i varje fall Mattias Wide och Urban Wicklander, som är vd respektive teknisk chef på nystartade Rejoin Telematics i Örebro. Mattias Wide var tidigare marknadschef på konsultbolaget Tritech, vars Örebrokontor han drog igång 2001. Urban Wicklander har en lång och internationell bakgrund inom Zigbee, och har också varit med om att dra igång verksamheter i lågkonjunktur. Att konjunkturen inte är på topp just nu är därför inget som oroar herrarna.

– Kunde vi göra det 2001, var för sig, utan erfarenhet, så vore det konstigt om vi inte kunde klara det 2010, tillsammans, med de erfarenheter vi skaffat oss, säger Mattias Wide.

Något riskkapital har man inte i ryggen, däremot några potentiella kunder. Att man har goda relationer med nyckelpersoner på teleoperatörer som Telenor Connexion och Teliabolaget Wireless Maingate, liksom med produktleverantörer, hjälper förstås också.

Fokus kommer att ligga på Zigbee- och GPRS-tillämpningar, från subnät via telenät upp till intranät. Ambitionen är att hitta kunder på bolag med produkter som behöver kopplas upp på något sätt. Tillämpningen spelar mindre roll, det kan handla om mätning, övervakning eller informations­överbryggande i snart sagt vilken bransch som helst. Att kompetensen behövs tvivlar de två inte på.

– Ta bara mobilabonnemang – det är stor skillnad på vanliga och M2M-anpassade. För telematik duger det inte att behöva starta om manuellt, och inte fungerar det med pinkoder heller, bara för att ta två exempel, säger Mattias Wide.

Att Mattias och Urban på Rejoin kommer att konkurrera med sina gamla arbetsgivare tror de inte heller är något stort problem. Dels för att de större konsultbolagen, som Tritech, Prevas, ÅF och Tieto, är betydligt bredare, och dels för att Rejoin har en bitvis annorlunda inriktning.

– Vi kommer inte att utveckla hårdvara, utan satsar på standardprodukter (Cots) för att ta fram tillämpningar. Och vi tror att spets och fokus är något som kan attrahera kunderna, säger Mattias Wide.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)