JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ljud och smart kraft i mobilen

Ljud och smart kraft i mobilen

Tyska Dialog Semiconductor har kombinerat en codec för ljud och effekthantering i en krets. Det är världens mest energieffektiva lösning för smartmobiler och annan bärbar konsumentelektronik, hävdar företaget.
När Dialog släpper DA9057 är det en klass G audiocodec integrerad med en plattform för effekthantering som ser dagens ljus. Den stödjer alla större familjer av applikationsprocessorer och grafikprocessorer för bärbar konsumentelektronik.

– Vi hävdar att det är världens energieffektivaste inbyggda audiocodec och PMIC-plattform, säger Jason Coughlan, marknadsansvarig för produktområdet på Dialog Semiconductor.

PMIC står för power management integrated circuit.

Tanken är att den nya plattformen ska finna sin plats i smartmobiler och annan konsumentelektronik som stödjer en mängd radiostandarder och har en rik flora av multimediafunktioner.
 
– I dag ska man kunna använda Facebook, kolla på Youtube och ladda ner videos från kompisar med mobilen. Dessutom måste mobilerna klara en mängd olika laddningsaltenativ, säger Jason Coughlan.

Förutom traditionell laddning, räknar han exempelvis upp laddning via USB och trådlös induktiv laddning.

Vid laddning är värmeutvecklingen en utmaning. En linjär laddare ger typiskt 1,8 W i värmeförlust, hävdar Dialog.

–  För att komma runt det har vi integrerat switchad laddning som vid samma förhållanden bara alstrar en halv watt. Vi sparar alltså över en watt och bygger upp betydligt mindre värme, säger Jason Coughlan.

Vid urladdning är utmaningen en annan. Då är det själva effekthanteringen som står i fokus. Därför har plattformen begåvats med fem DC/DC-omvandlare som stöder 24 bitars stereoljud. Fyra av omvandlarna är buckregulatorer som kan programmeras att passa fyra olika lastkrav: konstant frekvens (rf-signaler), pulsad frekvens (digitalt), linjär mode (analogt) samt automode som kan behövas vid hög lastström.

Plattformen innehåller även tio programmerbara LDO:er som kan arbeta vid så låg spänning som 1,5 V. Genom att kaskadkoppla buckomvandlare och LDO kan verkningsgraden höjas.

– Tekniken kan dubbla verkningsgraden från runt 30 till 60 procent, säger Jason Coughlan.

Som komplement till DA9057 lanserar Dialog även DA7201, som är en klass D-förstärkare som levererar 3W och kan driva 4 eller 8 ohm-högtalare.

– Det är den minsta drivkretsen i sitt slag. Dessutom är den dubbelt så effektiv som alternativa klass AB-förstärkare.

DA9057 kommer kapslad i en 7 x 7 mm stor BGA med 169 anslutningar. Kretsen finns finns i prover, medan volymer väntas under årets tredje kvartal. Prover av DA72 01 kommer i april. Alla kretsar tillverkas hos TSMC.

Förutom kretsar erbjuder Dialog ett användargränssnitt som gör att konstruktören kan hantera powermanagementfunktionerna på ett överskådligt sätt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)