JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobil uppgång dröjer
Trots uppbyggnaden av 3G-nät i Kina, rejäl utbyggnad av mobilt bredband, och lovande introduktioner av LTE, så håller mobiloperatörerna över lag hårt i plånboken. Analyshuset Isuppli spår därför att marknaden för mobil infrastruktur kommer i år att minska med ett par procent och bara växa svagt under 2011-2013.
Marknaden för mobil infrastruktur såg länge ut att vara immun mot finanskrisens härjningar. Men nu när världen i övrigt håller på att resa sig ur konjunktursvackan så verkar mobil infrastruktur inte riktigt hänga med i uppgången. Åtminstone om man får tro analytikerna på Isuppli.

– Under 2010 och in i 2011 kommer alla de större operatörerna i de utvecklade länderna att vara extremt försiktiga med sina investeringar, säger Jagdish Rebello, företagets huvudanalytiker för trådlös teknik, i ett pressmeddelande.

Han pekar på fortsatt makroekonomisk osäkerhet och att många operatörer vill få mesta möjliga utdelning av redan gjorda investeringar i 3G- och 3,5G-teknik innan de tar steget till LTE. Någon massiv utbyggnad av LTE tror Isuppli inte kommer att ske före 2011.

Totalt tror Isuppli att marknaden för trådlös infrastruktur kommer att minska med 1,8 procent i år, till 120,6 miljarder dollar. Det är förvisso mindre än nedgången på 8,6 procent i fjol, men likväl en minskning. Från och med 2011 väntas marknaden öka igen, men med mycket små siffror. Någon återgång till 2008 års omsättning på nära 135 miljarder dollar kommer vi inte att få se under överskådlig tid, tror Isuppli.

– Abonnenter i USA, Europa, Japan och Korea kommer att minska sina utgifter för mobiltelefoni och mobil datatrafik, och det kommer att påverka operatörernas investeringar, säger Rebello.

I utvecklingsländerna är situationen bitvis annorlunda. 3G-nät håller på att byggas ut i stor skala i Kina, och snart även i Indien, Indonesien, Malaysia och Brasilien. Enligt Isuppli räcker dock inte detta för att uppväga de minskande investeringarna i mer utvecklade länder.

Konsekvensen av de minskade investeringarna blir trafikstockning i många 3G-nät.  Isuppli tror att många operatörer kommer att försöka råda bot på det genom att anamma femtoceller i högre utsträckning, och att 2010 kan bli året då femtocellerna får brett genomslag.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)