JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Slutet för Mentor?
EDA-företaget Mentor Graphics har fått två nya storägare i form av företagspiraterna Carl Icahn och Donald Drapkin. De två har oberoende av varandra kommit fram till att bolaget är undervärderat och därför borde fusionera eller säljas.
Den välkände företagspiraten Carl Icahn kontrollerar 15,7 procent av Mentor och Donald Drapkin 5,48 procent. I en tv-intervju den 8 februari med amerikanska CNBC fick de två riskkapitalisterna komma till tals. Båda anser att bolaget är klart undervärderat och att det enda rätta är att slå samman det med något annat företag eller att bjuda ut det till försäljning.

– Det är ett trött företag som drivs som en ”country club”, sade Donald Drapkin till CNBC.

En köpare som han kan tänkas ha i åtanke är Cadence. Förteget lade ett bud på Mentor för knappt tre år sedan (länk). Budet på 16 dollar per aktie avvisades dock av styrelsen och ledningen och fick till följd att Cadence vd Mike Fister fick gå (länk). Som en jämförelse ligger Mentor aktiekurs idag på 14,29 dollar.

Carl Icahn konstaterade också att företaget omsätter cirka 900 miljoner dollar samtidigt- som försäljnings och administrationskostnaderna är 400 miljoner dollar. En siffra som enligt hans mening är alldeles för hög.

Carl Icahn påpekade att styrelsen och ledningen äger mindre än 1 procent av bolaget, underförstått agerar de därför inte med aktieägarnas bästa för ögonen.

– Företag av den här typen är inte deras mjölkkor. Den här typen av företag ägs av aktieägarna och man måste göra företagen effektivare, säger Carl Icahn till CNBC.

En sak som gjort de båda investerarna rasande är styrelsens beslut om datum för årets bolagsstämma hemlighållits vilket lett till att det finns ytterst lite tid att hitta och nominera kandidater.

Stämman ska hållas den 12 maj och det datumet fastställdes redan den 17 januari men det var först den 4 februari som beslutet blev offentligt. Resultatet blir att den som vill förslå egna kandidater till styrelsen inte har mer än en dryg vecka på sig att vaska fram dem.

CNBC hade försökt få en kommentar från Mentor men ingen ville ställa upp.

Carl Icahn har en lång historia som företagspirat. I en av de senaste affärerna drev han igenom uppdelningen av Motorola.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)