JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia säljer grafikverktyg

digiaNokia säljer grafikverktyg

Det finska mjukvaruföretaget Digia köper den kommersiella versionen av grafikverktyget Qt från Nokia, som fortsätter att utveckla det för eget bruk.
Grafikplattformen Qt – som används för att bygga snygga användargränssnitt – är öppen källkod. Men den kan också licenseras kommersiellt av den som vill bygga vidare på programvaran utan att dela med sig till öppenkodssamhället. Nokia har idag 3500 sådana kunder för Qt. Dessa säljs nu till Digia, tillsammans med rätten att sälja ytterligare licenser.

Digia är en 1500-mannakonsult med verksamhet inom ett dussin industriområden. Ett hundratal Qt-experter finns på Digia sedan år 2000 och företaget säljer support för systemet. En av nischerna är att använda Qt inom verksamhetskritiska affärssystem.

Digia ska komplettera sitt köp genom att anställa 19 Qt-konsulter och -säljare från Nokia – folk som idag är verksamma inom Nokias Qt-licensering.
Dessutom kommer Digia att starta dotterbolag i USA och Norge – Qt:s ursprung är ett norskt företag, Trolltech.

Företaget ska satsa på att försöka sprida Qt ännu bredare inom bland annat konsumentelektronik och automation. Kommersiella licenser för Qt finns idag också inom finans, flyg, energi, militär och media. Digia kommer också att blåsa liv i äldre plattformar  som Nokia släppt Qt-stödet för.

Nokia kommer att fortsätta att utveckla Qt internt för ”mobiler, skrivbord och inbyggda system”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

I slutet av mars ska alla papper för affären vara underskrivna och godkända.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)