JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia Siemens får miljardtillskott
Ägarbolagen Nokia och Siemens skjuter till 500 miljoner euro vardera till det blödande infrastrukturbolaget Nokia Siemens Networks. Samtidigt tillsätts en ny arbetande styrelseordförande med uppgift att få ordning på företagets ekonomi.
Spekulationerna i medier (länk) visade sig vara sanna denna gång. Nokia Siemens Networks får mer pengar från sina ägare, närmare bestämt 1 miljard euro. Företaget omsatte 3,6 miljarder euro under årets andra kvartal, med en förlust på 111 miljoner euro.

Nokia och Siemens har en längre tid förgäves försökt locka nya ägare till sitt gemensamt ägda bolag för infrastruktur. Tillsättningen av den nye styrelseordföranden Jesper Ovesen är uppenbarligen ett försök att skaka nytt liv i den processen. Ovesen blir till skillnad mot sin föregångare Olli-Pekka Kallasvuo en heltidsarbetande styrelseordförande med exekutiva befogenheter. Hans uppgift, enligt ett pressmeddelande, är att övervaka den strategiska utvecklingen hos företaget, samt positionera det som ledande och mer självständigt. Vilket i klartext torde betyda att få så mycket ordning på ekonomin i bolaget att det blir möjligt att sälja helt eller i delar.

Jesper Ovesen kommer närmast från posten som finanschef på det danska telekombolaget TDC, där han var ansvarig för omstrukturering och sedermera börsnotering. Han ska enligt pressmeddelande "jobba nära" Nokia Siemens vd Rajeev Suri, vilket sannolikt innebär att han får en roll som överrock, och att Suris befogenheter beskärs.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)