JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dags för årets fotonikkonferens

Dags för årets fotonikkonferens

I morgon är det dags för branschorganisationen PhotonicSwedens årliga konferens om opto- och fotonik. Konferensen hålls på Albanova i Stockholm och visar var svensk forskning och svensk industri befinner sig.
- I Sverige finns ett hundratal forskningsintensiva och innovativa företag som säljer och utvecklar produkter baserade på optik och fotonik. Det är framförallt mycket små bolag, men har sammanlagt ändå cirka 3 500 personer anställda, säger Pierre-Yves Fonjallaz i ett pressmeddelande.

Dessa företag har en tillväxt på nästan 10 procent, vilket är betydligt högre än genomsnittet. Dessutom har de till stor del produktionen i Sverige.

- Att nästan en tredjedel av Nobelpriserna i fysik sedan början av 2000-talet är relaterade till området optik och fotonik är ingen tillfällighet. 1900-talet har varit elektronens århundrade, 2000-talet blir förmodligen fotonens århundrade och det har börjat väl, säger Emil Hällstig, ordförande i föreningen PhotonicSweden, i ett pressmeddelande.

År 2000 belönades upptäckten av halvledarlasern med Nobelpriset i fysik. Lasern har en avgörande betydelse inom optisk kommunikation som är ryggraden i internet och mobiltelefoni. Nio år senare fick de optiska fibrerna pris av samma anledning.

År 2005 prisades upptäckten av ljusets egenskaper som referens i ultraprecisa mätningar och bland annat vissa kvantmekaniska egenskaper. I år, för fjärde gången under 2000-talet, är Nobelpriset i fysik relaterat till optik och fotonik. De två forskarna som får priset, Serge Haroche och David J. Wineland, belönas för sitt arbete inom kvantoptiken.

Förutom att sprida kunskap om opto- och fotonikområdet är ett viktigt mål med konferensen att arbeta på en nationell strategisk agenda inom optik och fotonik, ett arbete som delvis finansieras av Vinnova.

Mer information om konferensen finns här: (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)