JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB snabbt ute med nya snabbladdaren

ABB snabbt ute med nya snabbladdaren

Elkraftsjätten ABB är först ut med kommersiella laddstolpar för den nya enhetsstandarden CCS, som fungerar både med växelström och likström. ABB lanserar också en ny snabbladdningsstolpe för både CCS och Chademo.
CCS står för Combined Charging System. Den nya standarden ska lösa sladdeländet för nästa generations elbilar och elhybridbilar. Alla bilar som utrustas med CCS-uttag ska kunna laddas med allt från enkla växelströmsuttag i hemmet till kraftfulla 500 volts likströmsladdare på bensinstationerna.

CCS är nu det officiella namnet på det som alla hittills kallat Combo-pluggen - en kombination av den europeiska mode 3 typ 2-standarden för växelströmsuttag och laddningsaggregatet i bilen och snabbladdning med likström direkt från laddaren in i batteriet. Snabbladdningen med likström sker genom två stift i laddaren till de två nedre uttagen på combopluggen på bilden ovan.

CCS-standarden har pressats fram av sju stora europeiska och amerikanak biltillverkare – Audi, BMW, Daimler-Chrysler, Ford, GM, Porsche och Volkswagen - som ett alternativ till den etablerade, japanska snabbladdningsstandarden Chademo.

CCS är nu redo att lanseras. Både BMW, GM och Volkswagen har sagt att de kommer med de nya uttagen i sina nya elbilar under 2013.

Och ABB säger i ett pressmeddelande på onsdagen att man kommer med både en 50 kW snabbladdare för CCS och en kombinationsladdare med CCS och Chademo i Europa i juni och i USA i höst.

Alla ABB:s laddstolpar är uppkopplade mot molnet och kan styras, övervakas och uppgraderas över internet och har fungerande gränssnitt mot alla typer av  debiterings- och betalsystem eller smarta  elnät, skriver ABB i pressmeddelandet. (Bilden till vänster visar en Chademo-stolpe, en CCS-stolpe och en multistandardstolpe.)

– ABB:s laddare, utrustade med molnbaserad anslutningsbarhet, erbjuder en given lösning för ägare av laddningsstationer att enkelt lägga till vilken laddningsstandard som helst utan höga kostnader för att integrera programvara och testning, säger Hans Streng, chef  för  ABB:s elbilsladdning i Nederländerna.

Multiladdaren på bilden uppe till höger har en sladd för Chademo och en för CCS. Båda på 800V och 50 kW. Den kommer också att finnas med uttag för växelströmsladdning. Senare släpper ABB också en kombinationsladdare på 25 kW.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)