JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. LTE ger Ericsson hopp om ökade marknadsandelar

LTE ger Ericsson hopp om ökade marknadsandelar

Ericsson tappade andelar på den globala mobilmarknaden förra året, men företagets ledarställning är fortfarande ohotad. Och framgångarna med LTE/4G ger hopp om ökade andelar.
I samband med att Ericsson i dag publicerar sin årsredovisning för 2012 lämnade företaget också preliminär rapport över marknadsdata.

Ericssons andel av den globala nyförsäljningen av mobil nätverksutrustning, i huvudsak radiobasstationer, sjönk från 38 procent det extremt goda året 2011 till 35 procent för 2012.

Trots det är Ericssons andel av den globala, installerade basen av radiobasstationer fortfarande 40 procent räknat utifrån den ackumulerade försäljningen sedan 2004.

Det är lika mycket som tvåan Huawei och trean Nokia Siemens Network tillsammans.

Nedgången under 2012 beror delvis på att de kinesiska mobiloperatörerna i allt högre utsträckning går över från gsm-teknik till den kinesiska TD-SCDMA-standarden där Ericsson inte är lika stark.

Nedgången beror också på att 2011 var ett synnerligen starkt år för Ericsson när Ericssons kärnkunder gjorde stora investeringar i sina mobilnät. Ericssons marknadsandel på radiobasstationer, länkar och tillhörande nätverksutrustning, ökade då från 32 procent 2010 till 38 procent 2011.

När man vidgar begreppet från Ericssons kärnområde "mobile network equipment" till "network equipment", som också omfattar ip-nät, kärnnät och transportnät, stannar Ericssons marknadsandel på 24 procent för 2012, en nedgång från 27 procent 2011.

Med denna vidare definition kommer andra stora aktörer upp på topplistan, framför allt amerikanska Cisco.

Men på den nya marknaden för det mobila superbredbandet LTE/4G har Ericsson tagit för sig ordentligt.

I Latinamerika till exempel, där samtliga operatörer nu ska installera LTE, har Ericsson tagit 50 procent av marknaden.

Ericsson skriver i sin preliminära marknadsrapport att man är den i särklass största leverantören i världen av LTE - dubbelt så stor som närmaste konkurrent.

LTE är fortfarande i uppbyggnadsskedet och har ännu inte gjort avtryck i den stora bilden av installerad kapacitet. Under 2012 tillkom 45 miljoner LTE-användare i världen medan 2G och 3G bidrog med 200-300 miljoner.

Men i år accellererar LTE-utbyggnaden över hela världen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)