JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Aktiv balansering med telemetri

Aktiv balansering med telemetri

För Linear Technology är balansering och övervakning av batterier ett viktigt teknikområde. Nu lanserar företaget ytterligare en krets som aktivt kan balansera stora batteripaket i exempelvis el- och hybridbilar. Lösningen ökar batteriets totala kapacitet markant, jämfört med vid passiv balansering.
Nykomlingen, LT8584, är en monolitisk DC/DC-omvandlare med flyback-topologi som aktivt kan balansera högspända batteristackar.

Problemet med seriekopplade battericeller är att laddningstillståndet i varje enskild cell av naturliga skäl kommer att variera allt mer över tiden om man inte vidtar åtgärder för att utjämna obalansen. Passiv balansering är en enkel och billig metod, men också oeffektiv. Aktiv balansering omfördelar istället laddningen i hela stacken. Det gör att det går att utvinna  96 procent av batteristackens kapacitet genom att använda en krets som LT8584, enligt Linear som menar att det med passiv balansering vanligen inte går att extrahera mer än 80 procent av kapaciteten.

LT8584 integrerar en 6A/50V-switch, som ger en enkel design och ger en urladdningsström på 2,5 A. Flera kretsar kan parallellkopplas för att stödja tillämpningar som kräver ännu högre balanseringsström. Kretsen erbjuder dessutom telemetrifunktioner inklusive övervakning av ström, temperatur och inimpedans i kombination med batteriövervakningskretsar ur Linears LTC680x-familj (länk).

Kretsen kommer i lite olika varianter – alla kapslad i en TSSOP med 16 anslutningar. Enklast är LT8584EFE, som kostar 2,95 dollar styck. Industriversionen LT8584IFE är garanterad för temperaturområdet -40°C till +150°C och kostar 3,25 styck. Fordonsversion, med samma temperaturområde som industriversionen, kostar 3,50 styck. Alla nämnda priser förutsätter en inköpsvolym på 1000 kretsar.







 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)