JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En laddare för alla datorer

En laddare för alla datorer

Standardiseringsorganisationen IEC vill att alla bärbara datorer ska ha likadana uttag för laddarna. Det skulle ge stora miljövinster men säkert också underlätta vardagslivet för många användare.
Den som köper en ny dator kan inte räkna med att återanvända sina gamla laddare, ett faktum som leder en halv miljon ton onödigt elskrot varje år. Det hävdar International Electrotechnical Commission, IEC. Organisationen har framgångsrikt drivit igenom micro-USB som standard för mobiler. Kontakten används av i stort sett alla tillverkare utom Apple.

Nu hoppas IEC att även bärbara datorer ska standardisera kring en och samma fysiska kontakt. Hur den ska se ut är i skrivande stund inte spikat. Organisationen har tagit fram en standard som täcker allt från effektnivåer och säkerhetskrav till miljöaspekter på externa laddare till bärbara datorer.

Den första versionen av standarden 62700 är nu ute på en remissrunda bland medlemmarna men är inte tillgänglig för andra. Inget är sagt om när den kan komma att klubbas. IEC har inte heller lyckats få uppbackning från några datortillverkare.

En anledning kan vara att det finns en konkurrerande lösning i form av den nya standarden för att leverera kraft över vanlig USB. Den standarden specificerar 100 W som gräns vilket är tillräckligt för många bärbara datorer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)