JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Openrisc i repeater

RSÖppenkods-cpu i repeater

Cpu-kärnan Openrisc ersätter Nios i en ny generation av en mobilnätsrepeater. Amerikanska Nextivity övervägde att använda Arm9-kärnor men Openrisc gav mer flexibilitet  och – förstås – mindre licenskostnad, det vill säga noll eftersom Openrisc har en öppenkodslicens.

RS

Nextivitys produkt Cel-Fi består av en mottagare som placeras där mobilnätsmottagningen är bra – typiskt vid ett fönster – och en repeater som reproducerar WCDMA-, HSPA+- och LTE-signaleringen där mottagningen är dålig. De två burkarna kommunicerar över det licensfria 5 GHz-bandet.

De första två versionerna av produkten använde en Nioskärna syntetiserad i en basbands-asic. I den tredje versionen valde man till slut Openrisc över Arm9 från brittiska Arm Holdings.

Ny lagstiftning i USA i början av förra året – efter intensiv lobbying av bland annat Nextivity – tillåter mobilnätsrepeaters att använda högre effekt.

Svenska  Orsoc förvaltar nätverket Opencores där Openrisc ingår och har använt Openrisc i egna konstruktioner. Det har även Beyond och Samsung. Openrisc finns i referenskonstruktioner från Cadence.

Networking Report har mer information här (kräver dock prenumeration).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)