JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Finskt testverktyg för basstationer

SarokalFinskt testverktyg för basstationer

S.E.E. Det är enklare och billigare att testa en basstation via de digitala gränssnitten än via radiogränssnittet. Tekniken kommer från finska Sarokal och fungerar för såväl  basbandsdelen som för utbrutna radiohuvuden och de ingående komponenterna.
– Förutom att vårt system är betydligt billigare och mer heltäckande än dagens tekniker, går testaren att använda i hela kedjan från utveckling till produktion, säger Harri Valasma som är vd och grundare av Sarokal Test Systems i Oulu.

Han har arbetat på både Nokia och Mentor Graphics, så det faller sig naturligt att testsystemet baseras på RTL-simulering och hårdvaruemulering.

Testaren kan mata in trafik via de standardiserade och digitala gränssnitt som används av basstationerna. Det gäller både CPRI, med bland annat Ericsson som uppbackare, och OBSAI, som Nokia föredrar, men även JESD204B liksom vanligt 10 Gbit/s Ethernet.

Det här gör att man kan testa i alla olika gränssnitt till basstationen vare sig det är en REC (Radio Equipment Control) eller Radio Equipment modul (RE) i form av Baseband Unit (BU) och Remote Radio Head (RRH).

Men systemet kan också användas för utveckling av FPGA:er och realtidsavlusning av asicar.

Testprogrammet utgörs av C-kod som körs på en Zynq – Xilinx FPGA med dubbla Armprocessorer. För att det ska var enkelt att komma igång finns färdiga kodblock för olika delfunktioner.

Systemet har betatestats av en icke namngiven kund sedan i höstas och lanseras på SEE, där Sarokal ställer ut i ISS monter.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)