JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intels djupsensor överallt

Intels djupsensor lanseras brett

Intels djupkamerateknik Realsense får stöd för både datorer, smarttelefoner, drönare och robotar. Företaget samarbetar bland annat med Googles djupkameraprojekt Tango.
DJUPKAMERA-REVOLUTION
PÅ GÅNG

Kamera har blivit standard på dagens datorer och telefoner. Nu verkar det vara dags att ta klivet upp till den tredje dimensionen.

3D-kameror i datorer, telefoner och pekplattor lovar potentiellt att dramatiskt sänka tröskeln och höja kvaliteten på exempelvis geststyrning.

Tekniken lovar också att göra det enklare för robotar och drönare att navigera i närvaro av hinder.

Och så kan tekniken användas för 3d-scanning av objekt och för kartläggning av rum och miljöer. Och för utökad verklighet, för att exempelvis addera föremål till videobild, även dynamiskt. Det sistnämnda kan exempelvis användas för att prova kläder framför en virtuell spegel.

Intel sorterar in den här utvecklingen under rubriken ”sensification” och hävdar att frontlinjen för datorutvecklingen just nu definieras av de nya sinnen som datorerna utrustas med.
Intel breddar lanseringen av sin 3D-kamerateknik Realsense. Det berättade och demonsterade företaget under sin utvecklarkonferens IDF i San Francisco i förra veckan.

Intel och Google kommer innan årets slut att släppa en Android-utvecklingsmiljö för Realsense och den senares djupkamerateknik Tango – som finns i en pekplatta sedan i somras. De pekar på tillämpningar inom spel, virtuell verklighet, kartläggning och navigering.


Stödet för Realsense i programspråket Scratch gör det bland annat möjligt att spela Sten, sax och påse med hjälp av spelarens fysiska händer.


Klicka för större kodsampel!
Utveckling för Realsense stöds eller kommer att stödjas i både Android, Linux, Windows, OS X och robotoperativsystemet ROS.
  
En USB-Realsense-kamera från Razer med stöd för OSVR ska släppas första kvartalet 2016. OSVR är ett öppet virtual reality-projekt.

Livestreamingplattformarna OBS och XSplit ska använda Realsense för att ta bort bildbakgrunder.

Robotbutlern Savioke Relay ska använda Realsense för att göra sitt jobb som springschas på bland annat hotell.
 
Intel demonstrerade också Realsense i en körsimulator. Här användes tekniken för head-tracking.

Några utvecklingsverktyg med stöd för Realsense är Unity, Structure SDK, spelmotorn Unreal Engine 4 och det grafiska barnprogramspråket Scratch.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)