JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linuxkort på Risc V för tusen kronor

Ett inbyggnadskort på Linux och Risc V som är optimerat för video-AI kostar från 119 dollar och upp när det volymtillverkas i september. Det finns i provexemplar i mars.

Här döljer sig flera nyheter. Kortet i sig tillverkas av Beagleboard och Seeed Studio. Beagleboards tidigare kort bygger på TI-kretsar på Arm Cortex A8 och A15. Med Beagle V, som det kommande kortet heter, växlar Beagleboard inte bara över till Risc V utan tar dessutom ett kliv upp till 64-bitar.

Rollen för Seeed Studio – ja, det ska vara tre ”e” – är att hjälpa dig att ta fram specialanpassade kort. Kortets design är öppen källkod, så du kan göra anpassningen själv också. 

Priset är den stora skräll som alla pratar om. 149 dollar för ett Linuxkort med åtta gigabyte DDR4. Det kan jämföras med 650 dollar för Linuxkortet Hifive Unmatched som tillverkas sedan sista kvartalet i fjol.

Jämförelsen haltar på flera punkter. Unmatched är ett kort som exempelvis skulle kunna vara stommen i en Chromebook. Beagle V är ett inbyggnadskort med kraftfullt stöd för AI-bildanalys. Men de använder samma cpu från Sifive.

Sammanfattningsvis visar detta ändå att priset på ett användbart 8 gigabyte Linuxkort på Risc V sjunker till en fjärdedel inom loppet av ett år. Om du klarar dig med 4 gigabyte DDR4 sjunker priset till 119 dollar – en tusenlapp. För detta får du alltså en Linuxburk som du koppla till en bildskärm och köra grafiskt skrivbords-Linux på. 

Processorerna i Beagle V och Unmatched använder 64-bitaren Sifive U74. Den Beagle V vi pratar om här har en dubbelkärna medan Unmatched har en fyrkärna. 

Beagleboard har ett kort med en U74-fyrkärna under utveckling. Om det blir ett syskon till Beagle V på samma AI-tema, eller något annat – det får vi se i sommar.

Systemkretsen i Beagle V är nästa intressanta punkt. Den är kinesisk, från Starfive i Shenzen. Starfive refererar till den som Jinghong 7100. Kapseln säger VIC7100-U74x2. Elektroniktidningen hittar inga uppgifter om chiptillverkare och process.

Jinghong 7100 innehåller inte bara U74-dubbelkärnan utan också en hel hoper kärnor som optimerar den för AI-videoanalys: en signalkärna, två neuronkärnor, en videokärna och en bildkärna.

DSP-kärnan är Cadence Tensilica Vision P6. Den ena neuronnätsmotorn är på 2048 MAC-enheter. Den tillhör gratisfamiljen NVDLA från Nvidia och klockas i 800 MHz.  I kretsen finns också en ospecificerad neuronnätsmotor på 1024 MAC-enheter klockad i 500 MHz.

Pressmeddelandet etiketterar neuronkärnorna som ”3,5T” respektive ”1T” vilket gissningsvis betyder att de har prestanda på 3,5 respektive 1 teraops. *

Videokretsen kodar och avkodar H.264 och H.265 i 4K och 60 fps. Kortet kommer att ha Imagine-grafikkrets i september. Den saknas på kortet som visas upp nu.

Dubbelkärnan är en Sifive U74 på 1,5 GHz med 2 Mbyte L2-cache. Den stöder Linux, den har alltså MMU, och FreeRTOS.

Beagle V-kortet har 8 GB LPDDR4, en gigabit Ethernet-port, 802.11n och Bluetooth 4.2. Här finns också fyra USB 3.0.portar, en HDMI-utgång och en 3,5 mm-audioutgång. 

Kortet använder Raspberry Pi:s  40 stifts-kontakt för GPIO, vilket är ett avsteg från Beagleboards tidigare kort.

Provexemplar av Beagle V kommer i mars. I april släpps en mindre volym och i september beräknas större volymer finnas tillgängliga.


FOTNOT
* Det låter som ganska imponerande men ändå rimliga siffror. Vi vet inte tillverkningsprocessen eller ytan av chipet. Som jämförelse har Apple A12, A13 och A14 gjort anspråk på 5, 6 respektive 11 Tops. Exynos 2100 som lanserades i veckan ligger på 26 Tops fördelade på tre neuronkärnor och en signalkärna.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)