Den globala elektronikbranschorganisationen IPC gläds åt att den amerikanska administrationen pausat de 25-procentiga tullarna gentemot Mexiko och Kanada, men fruktar samtidigt att om de blir verklighet allvarligt kommer att skada den amerikanska elektronikindustrin.
IPC pekar på att en stark elektronikindustri är fundamental för USA:s försprång inom AI-, fordons- och sjukvårdsområdet liksom för den nationella säkerheten.
Tullar kommer att driva upp kostnaderna vilket riskerar att skada den amerikanska elektronikindustrin som anpassat sig till den ordning som gällt under lång tid där gods passerar gränserna som om de inte fanns.
Dessutom har många industrier dragit nytta av de låga lönerna i Mexiko och flyttat arbetsintensiv tillverkning dit.
Över tio procent av USA:s handel med Kanada och Mexiko utgörs därför av elektronik. Värdet uppgår till 184 miljarder dollar per år, enligt IPC.
Tittar man enbart på elektroniken så gick en tredjedel av det som exporterades från USA till Kanada och Mexiko. Värdet på exporten var 80 miljarder dollar i fjol.
Men länderna är betydligt mer intimt sammankopplade i och med att kretskort, komponenter och kablage åker fram och tillbaka över gränserna mellan de tre länderna innan det blir en färdig produkt.
Närmare 78 procent av all elektronik som USA importerar från Mexiko och 47 procent av det som exporteras till landet handlar om internaffärer inom ett företag.
För Kanada är siffran 50 procent av det som importeras och 40 procent av exporten.
IPC lyfter fram siffrorna för att visa hur integrerade de tre länderna är i tillverkningskedjorna och att tullavgifter skulle störa försörjningskedjorna. I värsta fall kan det leda till att produktionen flyttar till andra kontinenter, skriver IPC i ett pressmeddelande.