JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarsveriges nya samlingsplats – Elektroniktidningen
tisdag 1 april 2025 VECKA 14

Det har länge saknats någon som samlar den svenska halvledarbranschen, som kan visa vad den gör och som kan påverka myndigheter och andra beslutsfattare. Nu axlas manteln av Semicon Sweden, ett projekt där Tillväxtverket lägger in en grundplåt och har ambitionen att leva vidare efter de fyra år som finansieringen räcker till.

Elisabet Österlund

– Svensk Elektronik har jobbat i den här riktningen och när utlysningen kom tyckte vi det passade och gjorde en ansökan, säger Elisabet Österlund som är vd på branschorganisationen Svensk Elektronik.

Ansökan beviljades av Tillväxtverket i slutet av januari och Semicon Sweden fick 5,8 miljoner över fyra år för att bygga upp en plattform och marknadsföra halvledarområdet. Den totala budgeten – inklusive deltagarnas pengar – är 14,3 miljoner.

Förutom Svensk Elektronik ingår forskningsinstitutet Rise, högskolan i Halmstad, Ideon Science park, Lunds universitet och Photonic Sweden i projektet.

Tilläggas kan att Tillväxtverket beviljade anslag till ytterligare fem projekt inom halvledarområdet. Se rutan här intill.

Lanseringen blir på Elektronikmässan i Kista den 2 till 3 april där Semicon Sweden har ett scenprogram med representanter från bland annat KTH, Linköpings universitet, det finska forskningsinstitutet VTT och franska CEA-Leti som har en pilotliga för FD-SOI plus företag som Axis.

Den 3 april blir det också ett tvåtimmarsseminarium om bland annat Fames, CEA-Letis pilotlina för FD-SOI på 10 nm och 7 nm som redan kommit igång.

Till nästa år planeras ett större event i egen regi kring halvledare.

Malin Berglund

– Vi ska också var med på FPGA World och det finns många andra som vill ha med oss, säger Malin Berglund som arbetar med både Svensk Elektronik och Semicon Sweden.

En given samarbetspartner är SCCC, Swedish Chips Competence Center, i Lund. Centret är ett av 27 runt om i Europa som fått klartecken av EU:s forskningsprogram Chips JU. Fokus för SCCC kommer att ligga på att hjälpa små och medelstora företag med utbildning i kretsdesign men också fungera som en inkörsport till de fem pilotlinor som EU sponsrar.

SCCC är ett samarbete mellan universitet i Lund, KTH och Chalmers. Centret har när denna texts skrivs en platsansökan ute för en föreståndare men ska komma igång inom kort.

Semicon Sweden ska också fungera som en inkörsport för mindre företag som vill öka sitt kunnande inom halvledarområdet eller hitta samarbetspartner i Sverige eller ute i Europa.

– Vår uppgift i vad vi ska göra är friare och vi kommer att ha en tydligare marknadsorganisation. Vi kommer också att kunna samverka med andra globala organisationer som är liknande, säger Elisabet Österlund.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

En som hon nämner är Inside Industry Association, en europeisk branschorganisation som fokuserar på inbyggda system och digitalisering. Den ska utgöra en plattform för samarbete mellan industri, akademi och offentliga institutioner för att främja innovation och teknikutveckling inom områden som IoT, cyberfysiska system och system av system. Professor Jerker Delsing från Luleå är en av cheferna men annars är bara Ericsson representerat från Sverige.

Organisationen arbetar bland annat för att påverka Chips JU.

175 miljoner som ska stärka Sveriges ekosystem för halvledare

Tillväxtverket och EU:s regionalfond satsar 70 miljoner kronor i sex halvledarprojekt som tillsammans med medfinansiering från regionala och nationella aktörer blir till 175 miljoner kronor. Finansieringen är en del av EU:s satsning på att öka unionens oberoende inom halvledarområdet.

Planeringen av utlysningen har genomförts i nära samarbete med Vinnova som har kompetens inom området och som de senaste åren finansierat ett antal kompetenscenter inklusive SCCC som är under uppstart och blir Sveriges nod inom EU:s forskningssatsning Chips JU.

Redan före jul kom nyheten om att Tillväxtverket gett klartecken till projektet ”Halvledare – en svensk värdekedja”. Det är Linköping och Region Östergötland som ska bygga upp en värdekedja för semiisolerad kiselkarbid inklusive galliumnitrid på semi­isolerad kiselkarbid.

Dessutom får forskningsresursen ­Myfabs renrum i Uppsala, Kista, Lund och på ­Chalmers var sitt anslag som primärt ska gå till modernisering av utrustningen och ökad servicekapacitet inom bland annat litografi, etsning och slutprocessning.

Det sjätte projektet är Semicon Sweden.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:

 
Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)

KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus


7 banners varav 7 har onclick.