Uppsalabaserade Altris avslöjar att biltillverkaren Volvos teknikfond investerat i bolaget och att företagen ska samarbeta kring batterilager. Hur mycket pengar det handlar om framgår inte men Volvo teknikfond satsar normalt mellan 10 och 50 miljoner kronor i sina portföljbolag.
I oktober säkrade uppstartsföretaget Altris 150 miljoner kronor i en så kallad B1-runda där bland annat batteritillverkaren Clarios och rederiet Maersk ingick. Nu avslöjar företaget att även Volvo Cars Tech Fund deltog.
Ägarna representerar Altris huvudmarknader, det vill säga batterilager i elnätet, lågspänningsbatterier till fordon samt marintillämpningar.
– Vi tror att deras teknik har potential att förändra batterimarknaden, säger Ann-Sofie Ekberg i ett pressmeddelande.
Hon är vd på Volvo Cars Tech Fund.
Biltillverkaren och Altris ska dessutom samarbeta kring batterilager liksom fordonstillämpningar för natriumjonbatterier.
Redan i januari 2024 säkrade Altris stöd från Energimyndigheten på 77 miljoner kronor för att påbörja bygget av en pilotanläggning som ska leverera katodmaterial i kommersiell skala.
Altris knoppades av från Uppsala universitet år 2017 för att kommersialisera en tillverkningsmetod för ett natriumbaserat katodmaterial som kan ersätta litium, kobolt och nickel i laddningsbara litiumjonbatterier.
Materialet blir både billigare och miljövänligare än dagens alternativ. Det består av järn, kväve, natrium och kol vilket företaget fyndigt döpt till Fennac (FeNNaC). Inom kemin är det däremot känt som preussiskt vitt.
Energiinnehållet i materialet ligger på minst 160 mAh/g vilket i en färdig cell ger ett energiinnehåll på 160 Wh/kg.