Tag en bit grafen, kyl den till –270 grader och applicera sedan ett starkt magnetfält. Då har du förutsättningarna för att exakt definierat resistansvärde nära 12,9 kΩ. Forskningsinstitutet Rise har tillsammans med Chalmers och Grafensic skapat mer användbara värden genom att koppla ihop många grafenresistanser i en matris.
Den är liten, extremt stabil och kan masstillverkas. Atomklockan som uppstartsbolaget Adamant Quanta i Lund utvecklat baseras på kvantteknik och passar alla som behöver ha en mycket exakt tidsreferens men som inte kan använda externa system.
I över 20 år har Uppsalaföretaget Dirac arbetat med att förbättra digitalt ljud. 2023 ser ut att bli året när företaget tar ett rejält steg framåt med en tillväxt på åtminstone 50 procent. Utvecklingen på elbilsmarknaden är en viktig orsak.
Materiallistor är välbekanta för inbyggnadsutvecklare – på något sätt behöver man hålla reda på vilka moduler och paket och bibliotek som ingår i den färdiga produkten. Och de flesta välfungerande utvecklingsteam håller sig också med en gemensam planering av kommande förbättringar och felrättelser.
Hur kan personer med neurologiska diagnoser som lider av svåra spasmer och smärta få hjälp? Frågan blev början till uppfinningen av den elektrodförsedda dräkten, Exopulse Mollii Suit, som i dag används av tusentals drabbade världen över.
EU vill införa en gemensam frekvensstandard för privata 5G-nät i hela Europa. Beslutet underlättar digitaliseringen, vilket är ett centralt mål för EU, och kan skapa en marknad värd många hundra miljarder kronor.
Runt hälften av det indium som används vid tillverkning av solceller och bildskärmar blir till avfall. Chalmersavknoppningen Mat4Green Tech har utvecklat en metod som återvinner materialet på ett effektivare och miljövänligare sätt än dagens metoder.
Sex procents prestandalyft utan att tillverkningen blir dyrare, plus att övriga egenskaper är oförändrade. Intel planerar att som första halvledartillverkare flytta kraftmatningen till undersidan av chipet redan nästa år.
Hur ska Sveriges rymdkompetens bli mer känd och växa var två frågor som avhandlades på Electrum i Kista eftermiddagen den 27 april. Svensk industri och akademi besitter kunskap som kan leda till framgång i rymden men också gynna utvecklingen på jorden.
Fungerar produktionslinan för vårt läkemedel? Det är den första fråga som en sensor från Erik Martinsson och uppstarten Argus Eye i Linköping kommer att få svara på när den gör kommersiell debut.