JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Reportage

REPORTAGE

TEMA LETTLAND  Lettiska mobiloperatören LMT började utveckla IoT-produkter för att öka trafiken i sitt eget mobilnät i Lettland. Nu hoppas de på export och söker partners.

Elektroniktidningen träffar Guntis Valters, chef över divisionen Datorseende och mobilitet på LMT som utvecklar produkter under rubriken ”datorseende och mobilitet” – allt över mobilnätet..

TEMA LETTLAND En handfull av våra läsare ska vara kunder till lettiska kontrakts­tillverkaren Hansamatrix (HansaMatrix) – och en hel fabrik med ledig tillverknings­kapacitet står och väntar om fler är intresserade.

EU:s direktiv för Intelligenta Transportsystem (ITS) ställer krav på maskinläsbara trafikföreskrifter. Dessa kan vara implementerat till år 2028 och gör det möjligt för automatiserade fordon att följa hastighetsbegränsningar, lämna företräde och att stanna för att släppa fram gående.

Precis som Sverige har Lettland inte öronmärkt några pengar för att delta i EU:s halvledarsatsning. Trots det finns ambitioner att etablera halvledarcenter i bägge länderna.

KTH, Chalmers och universiteten i Lund och Linköping har säkrat 150 miljoner kronor till svenska pilotlinor för kiselkarbid och galliumnitrid inom ramen för EU:s forskningsprogram Chips JU. De första komponenterna kan vara klara redan efter sex måndader in i projektet.

För KTH:s del landar EU-bidraget på cirka 45 miljoner. Den exakta summan avgörs i de förhandlingar som startar nu.

Galliumnitrid, galliumoxid och aluminiumnitrid blir fokus för Lund, Chalmers och Linköping inom EU:s fjärde pilotlina. Materialen har större bandgap än kiselkarbid men är inte lika mogna.

Uppstartbolaget Alixlabs har beställt en plasmaetsare från Nanovac i Staffanstorp för 300 mm-wafers. Maskinen ska användas för att verifiera Lundabolagets metod för att göra litografi­processen vid halvledar­tillverkning under 2 nm snabbare och billigare.

Genom finska Virtas virtuella kraftverk av laddboxar flödar redan en gigawatt. Hur blir det i framtiden?  Vi pratar med Virtas Skandinavienchef Martin Lundgren om dubbelriktad laddning.

Det har gått ett halvår sedan Seel invigde de tre testanläggningar som ska hjälpa fordonsindustrin med elektrifieringen.  Vi tog elbilen till Nykvarn och träffade Seel:s vd Henrik Svenningstorp.

Kenneth Palmestål tror att delade resor i robotaxi har en mycket bättre chans att lyckas om passagerarna får enskilda kupéer, avskilda från varandra. Han har patentet klart sedan 2018 och söker nu finansiering för att kunna driva idén vidare.

Forskning och utveckling inom elektrifiering av fordon är huvuduppdraget för det Chalmersbaserade kompetenscentrumet SEC. I takt med att det blivit allt fler elfordon på vägarna behöver forskningen styras om till att bli mer system- och samhällsorienterad.

Memsfoundryt Silex kommer snart att växa ur fabriken i Järfälla. Planen på samarbete med en systerfabrik i Kina stoppades av ISP och försöket att köpa en äldre fabrik i Tyskland gick heller inte i lås. Nu är huvudspåret att bygga ut på hemmaplan, en investering som kan gå loss på ett par miljarder kronor.

Om du har en genial idé till en wearable men saknar ett bra sätt att fästa den – då tycker Lumeotech i Göteborg att du ska ta en titt på deras lösning.

I mer än två decennier har bredbandsdiskussionen i Sverige handlat om utbyggnad – Bredband till alla! Fiber till glesbygden! och så vidare. Utbyggnaden har skett på marknadens villkor, om än med visst riktat statsstöd, och i stort sett varit framgångsrik: över 90 procent av befolkningen beskriver sig numera som dagliga användare av internet, för att ta ett exempel ur undersökningen ”Svenskarna och internet”.

– Det kommer ett beslut om Rakel G2 i år. Beslutet bereds nu i regeringen, säger Christelle Bourquin, enhetschef för Cyber och hybridfrågor på Försvarsdepartementet.

 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)