JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Reportage – Elektroniktidningen
lördag 26 april 2025 VECKA 17

REPORTAGE

Elektroniktidningen pratar med Grepit i Luleå som hjälpte en svensk biltillverkare att utveckla den första Rust-baserade ECU:n. Och vi talar med biltillverkaren.

Ju fler bilar som utrustas med radar desto större är risken att de stör ut varandra. Problemet växer dessutom mångfalt när varje bil har flera radar som tittar i olika riktningar. Uppstartsbolaget Radar Reticence har en lösning som kraftigt minskar problemet utan att för den sakens skull kräva synkronisering.

Lysande elektronikmoduler i formsprutad plast är på väg att bli viktiga designelement i nästa generation av personbilar. Formsprutad elektronik kan också få rollen som användargränssnitt till hushållsapparater och hemelektronik.

Att ta reda på om en robot kan köra runt kvarteret utan att tappa sin trådlösa uppkoppling kräver antingen omfattande mätningar eller avancerade simuleringar. Nystartade Lundabolaget Waveium vill ersätta bägge med ett verktyg som det inte behövs en expert för att använda.

Chipexperten Joachim Strömbergson tittar på erbjudandet från Chalmersavknopparen Infininode, som vill kommersialisera en cacheteknik adopterad av EU:s superdatorprojekt.

Robotiseringen i tillverkningsindustrin fortsätter, men EU:s strategi är att människorna också ska vara kvar. Forskaren Jorge Solis vill utveckla roboten till att bli vår bästa kollega.

När Pontus Oldberg, vd på Invector, startade projektet Ilabs (Invector Labs) blev Raspberrys Pi:s styrkretsar standard­valet för de egna ­produkterna – delvis på grund av pandemin.

EMBEDDED WORLD Ja, rubriken är obegriplig, men Xavier Dupont på SG Wireless valde att säga det på det viset. Det han menade var ”när Donald Trump ändrar spelreglerna”. Då kan SG Wireless flytta produktionen till ett land utan tariffer – eller rita bort de kinesiska komponenterna ur din konstruktion.

Emplitude vill göra det enkelt att hantera byggkedjan för ett Linuxsystem – att hålla ordning på koden.

Strax för jul gav EU klartecken till IRIS2, ett europeiskt satellitsystem med ­global täckning. 290 satelliter ska ge mobilt bredband som 5G men även positionerings-, navigerings- och tidstjänster i hela världen. Allt med hög säkerhet.

REPORTAGE När konferenstelefontillverkaren Konftel i Umeå lade ner, startade tre av konstruktörerna ett eget projekt – en kompakt mikrofon för kavajslaget som sänder trådlöst enligt den nya blåtandsstandarden Auracast.

EU:s stora halvledarsatsning – Chips Act – har gett avtryck även i Sverige. Det handlar inte om några megafabriker för miljardbelopp, utan ett antal mindre satsningar i form av kompetenscentrum där stödet kommer från Vinnova och SSF.

Det tidigare etikettryckeriet har blivit en renodlad kontraktstillverkare av tryckt elektronik, med världsnamn bland kunderna. Idag dominerar medicin­tekniken de produkter som lämnar Benelis pressar i Helsingborg.

År 2026 tas en ny generation av krypterade Galileosatelliter i drift som ger betydligt säkrare tids- och positionsuppgifter för hundratals miljoner mottagare världen över. En bedragare kan därför inte lura GNSS-mottagaren att acceptera falsk navigationsdata, så kallad spoofing.

Att blanda silikon med olika partiklar så att resultatet antingen skärmar radiovågor eller leder bort värme kan låta simpelt. Nolato Silikonteknik i Hallsberg är världsledande på området och ett av få företag vars produkter är konkurrenskraftiga även i Kina.

Sedan starten för mer än 25 år sedan har Rise Norrköpingsenhet Printed Electronics Arena specialiserat sig på tryckt elektronik. Tillsammans med industrin vidareutvecklar man nu metoder för massproduktion av elektronik på rulle. Till fördelarna hör minskad miljöbelastning.

Den 8 november klubbade den europeiska organisationen CEPT en ny plan för frekvenstilldelning till privata och lokala 5G-nät. Den nya marknaden kommer att bli värd många hundra miljarder kronor.


 
Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)

KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus


6 banners varav 6 har onclick.