JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Reportage

REPORTAGE

Efter storsatsningen på volymproduktion av battericeller vill EU göra detsamma med hela ekosystemet för solceller. Elektroniktidningen har talat med EIT Innoenergy som organiserar båda satsningarna – vad är likt och vad skiljer sig?

Klinisk diagnostik, holografi och kvantteknik är snabbt växande tillämpningsområden för den Solnabaserade lasertillverkaren Cobolt. Företaget har mer än för­dubblat sin omsättning senaste fem åren, mycket på grund av ökad efterfrågan på optisk baserad analys­utrustning för precisionsmedicin inom sjukvården.

Det räcker inte med att veta att de 28 skruvarna i topplocket är dragna med rätt moment och vinkel, verktygen kan inte rapportera om de -dragits i rätt ordning eller om montören dragit 28 gånger på samma skruv.

Efter storsatsningen på battericeller vill EU göra detsamma för solceller.  Elektroniktidningen har talat med organisationen EIT Innoenergy som ­organiserar båda satsningarna – vad är likt och vad skiljer sig?

Uppstarten Green 14 tycker att det är läge att damma av gammal teknik för att tillverka kisel till solceller med hjälp av vätgas. Det ger mindre klimatutsläpp.

Privata hushåll kan få en god inkomst på elmarknaden om de har ett hembatteri och kopplar det till ett virtuellt kraftverk – som Currently från svenska Checkwatt.

En första produkt som använder tyg av grafen från Grafren i Linköping kan vara klar nästa år. Flera potentiella kunder utvärderar.

Det tar inte mer än tio minuter att tillverka en bit vävnad på 10x10x1 millimeter utgående från en hydrogel uppblandad med stamceller och Mycronics lasersystem som ritar strukturen. Nästa fas av EU-projektet Brighter blir att ta tekniken ett steg närmare en kommersiell produkt.

Fäst ett lager av grafen ovanpå den färdigprocessade kiselwafern. Tillverka sedan fotodetektorer, biosensorer eller andra komponenter, och anslut dem till de underliggande kretsarna. KTH-avknoppningen In2great Materials håller på att kommersialisera tekniken.

Svenska Proptivity vill bygga operatörsneutrala inomhusnät för 5G med Gigabitkapacitet i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Baltikum. Alla operatörer skulle därmed få lika bra inomhustäckning.

Nokias försvinnande från mobiltelefonmarknaden för ett decennium sedan är fortfarande ett stort sår i den finländska elektronikens historia. Veijo Ojanperä, redaktör för Elektroniktidningens sajt i Finland, har intervjuat Erkki Koivusalo, som hade en lång karriär inom mjukvaruutveckling för Nokias mobiltelefoner. Han ger sin egen syn på vad som gick fel.

 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus