JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Reportage

REPORTAGE

Det tidigare etikettryckeriet har blivit en renodlad kontraktstillverkare av tryckt elektronik, med världsnamn bland kunderna. Idag dominerar medicin­tekniken de produkter som lämnar Benelis pressar i Helsingborg.

År 2026 tas en ny generation av krypterade Galileosatelliter i drift som ger betydligt säkrare tids- och positionsuppgifter för hundratals miljoner mottagare världen över. En bedragare kan därför inte lura GNSS-mottagaren att acceptera falsk navigationsdata, så kallad spoofing.

Att blanda silikon med olika partiklar så att resultatet antingen skärmar radiovågor eller leder bort värme kan låta simpelt. Nolato Silikonteknik i Hallsberg är världsledande på området och ett av få företag vars produkter är konkurrenskraftiga även i Kina.

Sedan starten för mer än 25 år sedan har Rise Norrköpingsenhet Printed Electronics Arena specialiserat sig på tryckt elektronik. Tillsammans med industrin vidareutvecklar man nu metoder för massproduktion av elektronik på rulle. Till fördelarna hör minskad miljöbelastning.

Den 8 november klubbade den europeiska organisationen CEPT en ny plan för frekvenstilldelning till privata och lokala 5G-nät. Den nya marknaden kommer att bli värd många hundra miljarder kronor.

En halvledarfabrik kan ha uppemot 16 olika steg för att rena vattnet inklusive UV-ljus och nanofilter. Uppstartsbolaget NSS Water går i princip direkt från kranvatten till labbvatten som dessutom är betydligt renare vilket kan förbättra yielden.

Anglia är något så ovanligt som en privatägd engelsk komponentdistributör som gärna ger designstöd och skickar kostandasfria sampel av nya produkter. Via en logistikhub i Paris vill företaget nu göra en inbrytning i Europa inklusive Sverige och Finland.

Trafikverket ska bygga ut ett nationellt sensornät för att övervaka alla 2 000 spårväxlar i det svenska järnvägsnätet. För svenska sensortillverkaren Strainlabs kan det öppna en jättemarknad.

Mitt i klustret av kvantteknikföretag och -forskare på Chalmers i Göteborg finns en relativt nystartad organisation, Quantum Sweden Innovation Platform eller QSIP, som fungerar som ett nationellt nätverk för kvantinnovation: genom QSIP kan intressenter på kvantteknik­området bland annat få tillgång till nätverk och kontakter, och få inbjudningar till seminarier och mässor.

I och med elektrifieringen av vårt samhälle har diskussionen också kommit att handla om ­batteritillverkningens negativa effekter på miljön, inte minst vad gäller utvinning av kritiska metaller. 

RT-Labs har fått en placering på affärstidningen Dagens industris lista över Gasellföretag 2024. Äran går till företag med snabb tillväxt och ekonomisk stabilitet.

TEMA LETTLAND Lettiska uppstartsföretaget Trace Space (Trace.Space) försöker slå sig in på marknaden för systemutvecklingsverktyg – samarbetsverktyg för V-modellen. Trumfkortet är generativ AI – du får en AI-assistent i teamet. Elektroniktidningen träffar grundarna Mikus Krams och Jānis Vāvere.*

Det blir billigare, ger högre energidensitet och dessutom minskar koldioxidavtrycket. Uppsalabaserade Granode håller på att kommersialisera en metod som kan ersätta en del av grafiten i litiumjonbatteriernas anoder med kisel.

Enerpoly hämtar sin kemi från klassiska alkaliska batterier men modifierar den så att cellerna går att ladda som litiumjonbatterier. För att volymtillverka det billiga och ofarliga zinkjonbatteriet öppnar bolaget nu en fabrik med en kapacitet på 100 MWh per år strax norr om Stockholm.

När 5G Ride sjösattes för fyra år sedan fokuserade det mycket på integritet, fjärrstyrning, sensorsystem och 5G-prestanda. När projektektet nu närmar sig sitt mål, har fokus skiftat mot acceptansen från användarna, och API:er som garanterar prioritet i mobilnätet när fordonet behöver det för att kommunicera med ledningscentralen.

Den som bara behöver en enda prob kan hålla den i en hand och justera inställningarna på instrumentet med andra handen. Men är det två eller fler blir det klurigare. Trots att problemet är nästan lika gammalt som oscilloskopet är Skånebolaget Sensepeek först med en enkel och billig lösning som dessutom har blivit en världssuccé.

Myriader av små satelliter i konstellationer kommer i en ganska nära framtid att spana ner på jorden i det som kallas new space. Beyond Gravity står redo med en styrdator i lagom storlek baserad på vad de lärt sig i ”traditionell” space.

 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)