JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Jan Tångring: Bra grejor som vinner – Elektroniktidningen
torsdag 3 april 2025 VECKA 14

Jan Tångring:
Bra grejor som vinner

Utvecklingen går ändå åt rätt håll ibland. Jag har fyra exempel från mässan Embedded World, som strax avslutas efter tre dagar i Nürnberg.

En rumskamrat på mitt vandrarhem reagerar på Risc V-klistermärket på min bagageväska. 

Det visar sig att han som student designade en branchpredictor för en Risc V-cpu. Prediktorn kanske sitter i nästa iteration av en asic som till slut kommer att hamna i en industriell tillämpning och arbeta i 175°C. 

Han och hans studentkamrater har fått upp chipet i 180 MHz och hoppas på 200 MHz. Företaget anlitade universitetet som utvecklingspartner.

Rumskamraten besökte till skillnad från mig inte Embedded World. Han hamnade inte i branschen efter utbildningen.

Men han är inte ensam student om att ha designat Risc V. Under mässan träffar jag Andrea Gallo som styr upp standardiseringen av Risc V på organisationen Risc V International. Han berättar om en kinesisk utbildning där alla studenter förväntas designa en egen Risc V före examen.

– Det är inte så svårt alls, kommenterar min rumskamrat.

– Det svåra är att göra den effektiv, ler han och berättar stolt om om sin branchprediktor.

Risc V vinner insteg för att den är en standard och för att den har en stor tratt in i sig - alla som vill kan kan vara med.

För styrkretsar är Risc  V nu det första valet i en ny design. I alla fall om du får tro John Ronco på amerikanska Risc V-pionjären Si Five (SiFive). Han hävdar bestämt att alla företag han pratar med ”vet” att den etablerade konkurrenten Arm – har gett upp marknaden för cpu:er vad gäller specifikt styrkretsar, det vill säga Arms Cortex M-familj. Där har Risc V vunnit enligt John Ronco.

Oj! På Arms mässbås möter jag bara ärlig förvåning inför det påståendet. ”Det måste vara ett missförstånd”. Om någon kan substantiera situationen så kontakta mig på jan@etn.se eller +46171309, tack!

Hoppas det är sant! Det blir en roligare värld om alla kan vara med och leka.

Risc V är en utveckling som går åt rätt håll, tycker jag. Det får bli min generella spaning från mässan. Här har du ytterligare tre exempel på trender åt rätt håll: AI, Rust och CRA.

Du vet redan att stora språkmodeller är väldigt duktiga på att författa och läsa programkod. Det finns verktyg som slimmar den användningen mer. Amerikanska Driver har paketerat ett  imponerande verktyg  för den trista del av kodarbetet som kallas ”dokumentation”. Den kan du numera göra automatiskt tack vare Driver.

Vad gäller kodspråket Rust kommer vinsten med dess intåg på C:s domäner aldrig att riktigt märkas utanför initierade kretsar. Statistiskt kommer frekvensen av buggar och säkerhetshål i alla typer av programsystem sakta men säkert att minska. Jag träffade matematikerna i franska Trustinsoft som kommer att trimma Rusts robusthet ännu mer – för även Rust har sina sårbarheter. Tre stycken.

Vad gäller CRA (EU:s lagstiftning Cyber Resilience Act) så ska alla sända ett stort tack till EU av samma skäl. Färre buggar, färre intrång, mindre strul med ruttnande programvara. Cybersäkerhet kommer inte längre att kunna vara något som sopas under mattan som en meningslös utgift. 

Den är snart ditt ansvar som produktägare. Om nån hackar en  nätverksamerera som du tillverkat är det ditt fel. Jag pratade bland annat med Foundries (foundries.io) som lagt in CRA-stöd i sin IoT-utvecklingsmiljö. Det här implicerar bland mycket annat att OTA blir obligatoriskt under fem år. Säkerhetshål har du som produktägare ansvar för att plugga igen allteftersom de dyker upp.

Vad gäller Embedded World är jag på väg hem nu efter sjutton möten under tre dagar. Ett par har möten har du redan kunnat läsa om på etn.se. Hela reportaget – inklusive kollegan Per Henricssons bidrag – finns i nästa nummer av magasinet Elektroniktidningen, som du kan prenumerera på här

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)

KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus


7 banners varav 7 har onclick.