JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Kanadensiska Ynvisible köper det unga Linköpingsföretaget Consensum Production, som tillverkar tryckt elektronik. Planen är att utveckla verksamheten i regionen och att dra igång rulle-till-rulle-produktion i stora volymer av elektrokroma displayer i Linköping.

Under juli kom glädjebeskedet: Ynvisible – specialist på tryckt och flexibel elektronik – köper svenska Consensum Production, som är en av världens ytterst få kontraktstillverkare av tryckt elektronik.

Det kanadensiska företaget är sedan tidigare kund hos Consensum. I och med köpet ska Ynvisible utveckla verksamheten i Linköping så att den tar företaget vidare till volymproduktion.

Leif Ljungqvist, styrelseordförande i Consensum, är märkbart nöjd med affären.

Leif Ljungqvist

– Jag har jobbat väldigt många år med tryckt elektronik här i Linköping. Detta känns verkligen bra, säger han till Elektroniktidningen.

Leif Ljungqvist är en av fem delägare i Consensum. När norska Thinfilm Electronics i november 2017 bestämde sig för att avveckla delar av den svenska verksamheten, drog han och ytterligare fyra veteraner inom tryckt elektronik igång en räddningsaktion.

De lyckades få ihop finansiering och startade Consensum Production, med fokus på kontraktstillverkning av tryckt elektronik.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, sade Leif Ljungqvist när verksamheten räddades.

Nu tar verksamheten nästa steg i utvecklingen. För Ynvisible innebär affären att företaget blir ledande leverantör av elektrokroma tryckta displayer för tillämpningar där volymerna är stora.

Det kanadensiska företaget säger sig se ett stort sug efter denna typ av lättanvända och billiga indikatorer och displayer i framtidens vardagliga smarta prylar, liksom andra så kallade IoT-enheter.

– Avsikten är att investera i och utveckla verksamheten i Linköping. Samtidigt är Ynvisible väldigt intresserat av att samarbeta med Rise (fd Acreo) och universitetsverksamheten kring tryckt elektronik som finns i Norrköping, säger Leif Ljungqvist.

Parallellt med att Ynvisible etablerar rulle-till-rulle-produktion av egna displayer i Linköping fortsätter Consensum att arbeta med kontraktstillverkning med både befintliga och nya kunder. Framåt med Ynvisible som ägare.

– Detta kommer att stärka regionens position som ett världsledande nav av tryckta elektroniska komponenter och systemen, säger Leif Ljungqvist.

Ynvisible har huvudkontor i Kanada och är även verksamt i Portugal, där det bedriver testverksamhet, och i Tyskland.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)