JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stora konstruktionsprojekt kan vandra genom tidszonerna

Logistiken i stora systemkretsprojekt är ingen barnlek; ett antal konstruktörsgrupper i olika länder kan arbeta på samma krets med hjälp av ett stort antal verktyg och en uppsjö filer.

Internet kan bli klistret som knyter dem samman.



Visionen är en Internetbaserad lösning som gör att konstruktionsarbetet kan pågå dygnet runt; när konstruktörerna i Kista går och lägger sig tar kollegorna i Silicon Valley vid, för att avlösas av ytterligare en grupp i indiska Bangalore. Då gäller det att man håller ordning på versioner och dokumentation, och här kan webben komma att spela en huvudroll.

Fujitsu är ett företag som satsat på att ta fram en webbaserad lösning för internt bruk för att hålla ihop stora kretsprojekt.

Företagets IP Symphony integrerar konstruktionshjälpmedel från olika leverantörer och gör dem tillgängliga på webbsidor. Fujitsus konstruktörer världen över har tillgång till samma webbservrar och kan se projektstatus, plocka ut en del av en konstruktion och starta olika verktyg.

Varje krets som konstrueras har sin egen hemsida där all relevant information finns tillsammans med listor över kretsens delblock och de metoder som används för att konstruera dem. Även delblocken har varsin hemsida med bland annat metoder och listor över angränsande block.

Synchronicity är ett företag som erbjuder kommersiella hjälpmedel för Internetbaserat samarbete. Verktyget Designsync hanterar exempelvis revisionskontroll, håller reda på felrapporter och låter användare plocka ut filer ur en databas. Ett annat verktyg, Projektsync, erbjuder ett så kallat händelse- och triggersystem. När en händelse inträffar, alltså när information skapas eller ändras, så triggas en lämplig funktion. Ett exempel är att alla i konstruktionslaget får ett mail när en felrapport skapas eller ändras.

Syncronicity har nyligen blivit klar med en infrastruktur som låter Lucent Technologies samarbeta i ett projekt där fem konstruktionsgrupper befinner sig i varsin stad.

Ett annat förtag som satsat ambitiöst på att utveckla kommersiella lösningar för Internetbaserat konstruktionsarbete är Genedax. Företaget presenterade under fjolåret de första delarna av sitt hjälpmedel som skulle ha introducerats i början av året. Dessvärre grusades företagets planer eftersom man inte lyckades dra in tillräckligt med riskkapital. Vad som händer med verktyget, kallat Deco, är därför oklart.

CvS

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)