JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hitta och provkör kärnor

En flaskhals i dagens systemkretsprojekt är att det saknas vedertagna metoder för att hitta, utvärdera och köpa de IP-kärnor som ingår i kretsarna.

På sistone har två samarbeten presenterats som båda försöker hitta Internetbaserade lösningar på problemen.



Verktygsleverantören Simutech har presenterar ett industrisamarbete som ska tackla hur IP-kärnor, Intellectual Property, ska utvärderas och levereras. I samarbetet ingår för närvarande 16 företag, däribland verktygsleverantören Cadence, kretsleverantörerna Infineon och Altera samt kärnleverantören Arc.

Målet är att etablera ett säkert, noggrant och snabbt sätt att provköra kärnor på distans, via Internet, innan man bestämmer sig för att licensiera dem. Detta ska uppnås med hjälp av Simutechs prototypsystem Rave, en hårdvaruburk som bestyckas med en eller flera IP-kärnor och kontrolleras och verifieras från en pc eller arbetsstation. IP-kärnorna kan antingen bestå av programvara eller en eller flera kiselkretsar.

Tanken är att den potentiella köparen ska kunna koppla upp sig mot Rave, som rent fysiskt kan stå hos en IP-leverantör, och provköra kärnan tillsammans med den egna konstruktionsbeskrivningen på ett tidigt stadium i konstruktionsarbetet.



Utbyta ip-information


Ett annat industrisamarbete kallat Quick-VC demonstrerade nyligen en Internetbaserad metod för att utbyta information mellan IP-leverantörer och IP- användare. Nokia Research Center agerade testpilot, medan Synchronicity stod för hjälpmedlen. Dessutom ingick organisationer som VCX (Virtual Component Exchange), Si2 och Rapid.

I Quick-VCs demo fick Nokiakonstruktören sätta ihop en förfrågan enligt en mall. Exempelvis kan konstruktören ange att han eller hon vill ha en kärna av typen Viterbi, i marknadssegmentet kommunikation, av typen mjuk, med maximalt 30 000 grindar. Kärnan söks först i Nokias interna katalog, men om det inte blir napp där sänds förfrågan vidare till ett antal IP-leverantörers webbplatser. Dessa söker i sina IP-databaser och genererar ett svar om de hittar en matchande kärna. Konstruktören kan därefter betrakta och jämföra informationen från de olika leverantörerna.

På konstruktionskonferensen Dac i Los Angeles i juni kommer troligen kommersiella produkter på detta koncept att presenteras.

CvS

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)