JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brist på fiber till nätutbyggnaden

Leverantörer av kabel och nätutrustning arbetar nu för högtryck. Nätbyggare som vill köpa optisk kabel får räkna med sex månaders leveranstid för större beställningar. Det är bristen på själva glasfibern som är flaskhalsen.


- Marknaden växer fort och det som begränsar idag är tillgången på fiber, säger Claes Nordén, informationschef för Alcatel i Sverige.

Alcatel har en fabrik för optokabel i Grimsås i Västergötland, tidigare IKO Kabel, med drygt 400 anställda.

Det finns många företag som tillverkar optisk kabel, men antalet företag som levererar den centrala delen, själva fibern, är begränsat. Corning, Alcatel och Lucent dominerar, och fiberbristen gäller alltså hela världsmarknaden.

- Alla har stora utbyggnader på gång men problemet håller på att lätta. Mot slutet av året kommer produktionen och efterfrågan att ligga mer i fas, spår Claes Nordén.

Två faktorer samverkar när det gäller fiberåtgången: dels säljs allt fler kilometer kabel och dels innehåller varje kabel i snitt allt fler fibrer. Idag har stomnätskabeln i stora nät 96 eller 192 fibrer, men stadsnätsoperatören Stokab i Stockholm har börjat med 384-fiberskablar, och de spås bli allt vanligare.

Alexander Kristofersson

Frilansjournalist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)